Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Всеки трети седмокласник с двойка по математика

Всеки трети седмокласник с двойка по математика

Близо 34% двойки по математика на задължителния модул и почти 18% слаби оценки по български език и литература. Това е стряскащата равносметка от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас. То показва безпрецедентен срив в знанията на младежите за последните 7 г. Слабото представяне е факт въпреки понижението на скалата за оценяване с 2 т. в сравнение с 2015 г.

Близо 34% двойки по математика на задължителния модул и почти 18% слаби оценки по български език и литература. Това е стряскащата равносметка от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас. То показва безпрецедентен срив в знанията на младежите за последните 7 г. Слабото представяне е факт въпреки понижението на скалата за оценяване с 2 т. в сравнение с 2015 г. Никой от просветното министерство не се ангажира да назове причините. "Тъжният резултат показва проблеми в подготовката на седмокласниците", коментира лаконично зам.-министърът на образованието Диян Стаматов,  цитиран от в. "Сега".

"Това са сурови данни, не ни се сърдете, че те са такива. Анализът ще се прави тепърва", каза пък просветният министър Меглена Кунева. Едно от малкото положителни неща в тазгодишното национално външно оценяване е, че около 5% повече младежи са се явили и на втория модул за разлика от м.г., когато решилите да се пробват на него намаляваха. Най-тревожни за поредна година са резултатите по математика, които продължават да спадат. Ако през 2015 г. средният брой точки на учениците по първия задължителен модул бе 29.4 т. (от 65 възможни), то през 2016 г. точките стават 26.

Подобно е положението и при втория модул, който е вход за елитните гимназии - от 8.2 т. тук резултатът пада на 7.5 т. (от 35 възможни). Общо за двата модула средният брой точки на 7-класниците се срива от 45.7 на 40.8 т., равняващ се на оценка "добър 4".От 53 хиляди ученици, явили се на националното външно оценяване по този предмет (т.е. на първия модул), слаби оценки са получили близо 18 хиляди, което е почти 34% двойки. Миналата година те бяха 27%. Децата се затрудняват най-много със задачите, изискващи моделиране на алгебрична или геометрична ситуация, по-лесно им е разчитането на графики, чертежи и мрежи, както и най-простите задачи от първо познавателно равнище.

От МОН коментираха, че 18-те хиляди двойки по математика не са краен резултат, защото имало случаи на ученици, които са получили "слаб 2" на първия модул, но са писали и по втория модул (получили са няколко точки дори заради правилно направен чертеж), благодарение на който са получили по-висока оценка. Така броят на двойкаджиите по математика, работили и по двата модула, излиза доста по-малък - 3881. И така обаче учениците с двойка на двата модула са драстично повече от миналата година, когато броят им бе 2100.Рекордно слабите оценки по математика са факт, въпреки че тази година на седмокласниците бе разрешено да ползват лист с формули.

Още по-притеснителното в случая е, че скалата за оценяване тази година бе занижена с 2 т., т.е. за тройка тази година са нужни 16 точки, докато за м.г. бяха необходими 18 т. Зам.-министър Диян Стаматов обясни, че скалата се определя всяка година след проверка на работите на учениците, т.е. тя се занижава или завишава на база на средното постигнато ниво. Според него обаче е погрешно да се твърди, че скалата сега е по-ниска и на тази основа да се съпоставят випуските - по-правилно било да се каже, че "нивото на отговаряне на задачите съответства на определената т.г. скала".

Другото оправдание бе, че тази година е имало смяна на формулировката на въпросите, които били синхронизирани с PISA, т.е. по-практично насочени и съответно по-трудни за осмисляне. "Практическите задачи за мислене се учат едва в 7-и клас, преди това в пети и шести клас децата се готвят по различен начин", бе странното обяснение на министерството. Според трактовката на Кунева би било твърде "първосигнално" да се твърди, че по-трудните задачи са довели до по-слаби резултати. Като цяло обаче още след изпита коментарите на деца и родители бяха, че задачите са били трудни.Зле е положението и при българския език и литературата. Тук двойките на първия модул са малко над 9 хиляди, което от 53 хиляди явили се прави близо 18% слаби оценки.

През 2015 г. двойките по този предмет бяха 15% от всички оценки. Общо по двата модула "слаб 2" са получили 759 деца. Сривът в средния брой точки общо за двата модула по български е сравнително малък - от 58.6 на 57.8 т., което отново значи оценка "добър 4" (м.г. този брой точки бе на границата между "добър" и "много добър").Масово седмокласниците не могат да извличат информация от текст, особено когато не е пряко повторена, а е необходим анализ на внушението, констатират експертите. Много деца не се справят в разпознаването на видовете сложни изречения по състав, куца им пунктуацията, срещат трудности при съвместяване на глаголните времена и наклонения, все още има и необосновано пропускане на епизоди или сбито предаване на съдържанието при преразказа.Четворките и шестиците по математика (общо от двата модула) намаляват за разлика от много добрите оценки ("петица"), които бележат незначителен ръст.

По български език пък учениците с оценки "добър", "много добър" и "отличен" намаляват, а тези със среден резултат са пренебрежимо малко повече от м.г. Само един ученик е изкарал максималния брой точки - 100 т. - по български език, а 37 имат пълна шестица по математика.От МОН не коментираха какви са причините за отчайващите резултати с мотива, че са ги получили в 9 ч., а са ги представили в 10:30, т.е. е твърдо рано за анализи. Според Стаматов част от причините могат да се търсят в масовото пътуване на родители зад граница, които оставят децата си сами или на баби и дядовци.

"Нищо не бива да се приема фаталистично, ще помогнем там, където има нужда", заяви министър Кунева. Как точно ще се помага обаче, тепърва ще се умува. Мерки трябвало да вземат на регионално ниво - всяко училище да анализира резултатите си и да представи ясен план за повишаване на оценките, както и на национално чрез промяна в начина на оценяване на учениците. Зам.-министър Стаматов обясни, че е нужен "положителен поглед" на оценяване, защото сегашният бил негативен. Затова вместо оценки занапред тийнейджърите щели да получават точки, което действало по-обнадеждаващо.

РЕГИОНАЛНО

За разлика от м.г., когато от МОН предоставиха подробни данни кой регион с колко точно е подобрил или занемарил представянето си, тази година данните по области бяха доста по-оскъдни. София-град (38 т.), Смолян, Търговище, Габрово и Варна се нареждат на първите 5 места по среден брой точки по български език, а като най-зле се открояват резултатите в Сливен (26 т.), Враца, Плевен, Монтана и Ямбол. По математика в челната петица влизат София-град (33 т.), Варна, Търговище, Кърджали и Бургас, а най-назад са Шумен (21 т.), Враца, Видин, Перник и София-област. Миналата година нито един регион не бе повишил резултатите си от 2014 г., като най-сериозно бе изоставането при Велико Търново, Видин и Разград.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега