Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Всеки четвърти ученик у нас пие, пуши или употребява наркотици

Всеки четвърти ученик у нас пие, пуши или употребява наркотици

Близо 30 на сто от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си, като това са 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата. Това съобщи за БТА психологът Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Близо 30 на сто от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си, като това са 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата. Това съобщи за БТА психологът Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Данните са от проведено през 2011 г. изследване на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици /ESPAD/, като експертът Анина Чилева е била основен изследовател за България. Проучването обхваща 36 европейски страни и е направено сред 105 хиляди ученици, родени през 1995 г., като българските участници са били 2 217 души.

Според изследването най-много алкохол поне веднъж в живота си са употребили учениците в Чехия и Латвия - над 95 на сто. В България поне веднъж в живота си са пили 87 на сто от 16-годишните ученици. Исландия е страната с най-нисък процент употреба на алкохол поне веднъж в живота - 56 на сто, сочат данните на европейското изследване.

Средно всеки трети ден от месеца са консумирали алкохол от 15 до 18 на сто от учениците в Белгия, Германия и Малта. По този показател България се намира в средата на класацията - около 11 на сто от 16-годишните у нас са консумирали алкохол 10 и повече пъти в месеца. В някои страни като Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция почти не е регистрирана подобна употреба на алкохол.

Висока консумация на алкохол, стигаща до интоксикация, в последния ден на употреба по 10-степенна скала се наблюдава в Дания и Фарьорски острови - 4,6, Великобритания - 4, Чехия, Хърватска, Финландия, Норвегия, Швеция - от 3,6 до 3,8. В България степента на злоупотреба с алкохол е 3,0. Най-много ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия - 78 на сто, Чехия - 75 на сто, Хърватска, Естония, Литва и Словакия - между 70 и 74 на сто. В България 66 на сто от младежите са пушили поне веднъж в живота си. Отново по този показател най-нисък процент се наблюдава в Исландия – 26 на сто.

По употребата на наркотици - марихуана, амфетамини, ЛСД, екстази, транквиланти и др., водеща в класацията е Чехия - 43 на сто от учениците там са опитвали поне един незаконен наркотик. България се намира в средното ниво на тази класация - 26 на сто от 16-годишните са опитвали някакъв незаконен наркотик.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега