Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Всяка сряда на "сгляда" в Етнографския музей

Всяка сряда на "сгляда" в Етнографския музей

РИМ - Бургас ни припомня една стара и интересна традиция.

Днес местата и възможностите за запознанства са безброй, но в миналото връзките между младите неженени момчета и момичета са започвали с така наречената „сгляда”.

„Сглядата” давала възможност за избор, „оглеждане“ на мома за невеста, както и среща на двама души, обикновено, нагласена. Преди век това ставало по седенките, по хорàта на големите празници, при ходенето на девойките за вода на кладенеца или до чешмата, по събори, сватби и други събирания.

На Димитровден, когато започвали годежи и сватби, младите момичета играели „сглядно хоро” , а ергените и родителите им гледали... И момите, и момците били мъдри, добродетелни и учтиви при срещата. Всеки се стараел да се представи по най-добрия начин, за да се хареса на отсрещната страна.

Към тази стара традиция ще ни върне бургаският Етнографски музей. Най-новата инициатива на РИМ - Бургас носи мотото "Всяка сряда на сгляда" и ще представи пред бургазлии и гостите на града един остарял, но интересен и по своему романтичен обичай.

"Сглядите" ще се състоят всяка сряда, между 15 и 17 часа. Всеки, който реши да посети инициативата сам, с намерението за среща, ще разгледа Етнографския музей (ул. Славянска 69) безплатно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега