Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Във Виена ще се осъществяват белодробни трансплантации на български пациенти

Във Виена ще се осъществяват белодробни трансплантации на български пациенти

По този начин ще работим в преходния период, докато наши лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации.

Всяка година петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена. Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като нашите лекари преценят кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато наши лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации.

Това заяви министър Ананиев на брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко.

"Днес подписахме Споразумение за квалификация и обучение в областта на белодробната трансплантация. Това е документът, който дава зелена светлина за обучението на наши специалисти. Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и в България", подчерта министър Ананиев.

Споразумението вече е изпратено на Евротрансплант, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на страната ни в организацията, стана ясно още от думите на министъра. По линия на Споразумението в АКХ Виена ще бъдат обучавани хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и пулмолози от Военномедицинска академия.

"Изграждането на една такава система е комплексно и е необходима подкрепа от най-високо ниво. Затова се радвам, че дискутирахме темата с премиера и министъра на здравеопазването. Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви. Важна предпоставка за това е развитието на донорството. Без наличието на органи за трансплантация не можем да помогнем на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи", посочи проф. Клепетко.

Проф. Клепетко пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през месец февруари.Австрийският професор сподели, че Виена има значителен опит в това да помага на други държави в обучението на техни медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.Министър Ананиев и проф.

Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите от нея като реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани. И двамата заявиха задоволството си от съвместната работа, благодарение на която българските лекари ще заминат за обучение във Виена, а страната ни получи реален шанс за членство в Евротрансплант.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега