Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат зони с ограничение на скоростта до 30 км/час в Бургас

Въвеждат зони с ограничение на скоростта до 30 км/час в Бургас

С до 30 км/ч. ще караме в централната градска част, "Сарафово" и "Крайморие".

Вероятно вече сте забелязали табелите "Зона 30", които изникват на все повече места в Бургас през последните седмици. Те посочват районите, където скоростта на движение ще бъде ограничена до 30 км/час. По подобие на мегаполиси като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк, скоростта в най-гъсто населените жилищни райони ще бъде рязко ограничена.

Припомняме Ви, че това е една от най-дълго обсъжданите идеи на администрацията. Зоните с ограничение на скоростта са няколко. С до 30 км/ч. ще караме в централната градска част в карето между улиците "Булаир", "Цар Симеон I", "Св. Св. Кирил и Методий" и "Александровска", както и на цялата територия на кварталите "Сарафово" и "Крайморие".

Целите на ограничението са няколко - да се намали пътно-транспортния травматизъм, да се обезопасят улиците и алеите, където играят деца, да се даде предимство на пешеходци и велосипедисти. От администрацията се надяват, че мярката ще има и други благоприятни ефекти, като например ограничаване на замърсяването на въздуха, намаляване на нивата на шума, както и подобряване пропускателната способност на улиците.

Практиката показва, че при пътен инцидент, ако автомобилът се движи с 30 км/час, шансът на пешеходеца да се отърве само с леки травми е 95%. При удар със скорост от 50 км/час, шансът на пешеходеца намалява на 60%. А при 65 км/час - вероятността пешеходецът да оцелее е 20%, изтъкват от администрацията.

В Бургас вече е правен опит за обособяване на зона с ограничение на скоростта до 30 км/час. Това се случи по време на първия учебен ден миналата година в района на ОУ "Братя Миладинови". Резултатите показват, че по време на експеримента не е имало пътни инциденти или затруднение на движението.

Въвеждането на ограничението се прави с решение на Комисията по безопасност на движение по пътищата към Община Бургас. То е мотивирано и от постъпилите множество сигнали от граждани за управление на превозни средства с несъобразена скорост и големия риск от инциденти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега