Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат нови изисквания за по-достъпни сгради и съоръжения в населените места

Въвеждат нови изисквания за по-достъпни сгради и съоръжения в населените места

Наредбата унифицира информационните табели и въвежда минимални изисквания за сградите и местата за отдих.

Министерството на регионалното развитие обяви, че проектът на нова Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията е готов. Той отразява изискванията на новия Закон за хората с увреждания, съобразени с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Новата Наредба определя правилата за достъпност, които трябва да бъдат спазени при изработване и изменение на подробните устройствени планове. На оценка по Наредбата подлежат и инвестиционните проекти на строежите.

Съществуващите сгради и съоръжения за обществено обслужване ще бъдат приведени в съответствие с изискванията за достъпност при извършване на техни основни обновявания, ремонти и преустройства. Целта е да има достъпна архитектурна среда за цялото население, като се отчитат и специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания.

В Наредбата са уточнени  елементите на достъпната среда и това са пешеходните пространства и пешеходните пътеки, местата за паркиране, спирки на превозни средства,  елементи за преодоляване на различни нива, елементи на обзавеждането на достъпната среда и информационно-указателните табели.

Всички те трябва да бъдат проектирани и изпълнени, така че да имат универсален дизайн, да са лесни за разбиране, опасните зони да се минимизират и средата да дава ясна осезаема информация на ползващите я хора, независимо от околните условия или сензорните им затруднения.

Например: въвежда се изискването в пешеходните пространства да има достъпни места за сядане (пейки) и се определя точния им размер, както и разстоянието между тях,  а до всяко достъпно място за сядане се предвижда място за инвалидна количка. В парковете трябва да има най-малко по едно такова място за сядане на всяка алея, както и най-малко по едно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

За да са достъпни обществените сгради, автоматичните входни врати, които се управляват чрез устройства, монтирани на пода пред тях, трябва да се задействат и при тегло 20 kg (например теглото на куче - водач на човек с увредено зрение).

Точно са разписани размерите, цвета и разстоянието на стълбите в сградите за обществено обслужване и в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение, както и поставяне на задължителна тактилна ивица за внимание за хората с увредено зрение. Такава тактилна ивица трябва да бъде поставена и на  40 cm от вратата асансьорите в подлези и метростанции.

Въвеждат се и специфични изисквания към сградите и съоръженията за обществено обслужване. Например най-малко пред едно от гишетата за обслужване на клиенти трябва да е осигурено свободно пространство с определена широчина и височина, за да е достъпно за всички посетители. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега