Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд

Окръжният и Районният съд на Бургас отвориха вратите си на 16 април – Денят на Българската конституция и празник на юриста.

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд в Деня на отворените врати в Съдебната палата. Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии, както и студенти от двата университета в града, посетиха Съдебна палата в „Денят на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Съвместната инициатива на двете институции се проведе символично на 16 април – Денят на Конституцията на Република България и празник на юриста. Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България.

"В политиката, която водим и ще продължаваме, ние от Окръжен съд – Бургас, ще бъдем отворени към Вас, младите хора в стремеж да подобрим достъпа до правосъдие. Доказали сме и ще продължаваме да бъдем активни комуникатори, не само в днешния славен за професията ни ден – 16 април, Денят на Българската конституция и на юриста. Ние, съдиите, дерзаем и работим за реализиране на съдебната реформа, с очакване и желание тя да бъде обективна, публична и ефективна за Вас, младите хора", с тези думи приветства младите си гости един от символичните домакини -  административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова.

"Съдът се  бори за справедливостта. Той е институция, която разкрива и работи с истината. В този процес – наказателен, граждански или търговски, ние, магистратите, се нуждаем от Вашата подкрепа и доверие. Образовайте се, бъдете компетентни, защото Вие сте нашата будна съвест и е нужно да бъдете информирани, за да не се поддавате на манипулации. Надяваме се, че днешния ден и всички срещи и открити дискусии, които организираме с Вас, са стъпка по този път", каза Председателката на Районен съд – Бургас Яна Колева.

Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България. Окръжният магистрат Симеон Михов, представи функциите на съдебната власт, структурата на съдебната система и разделението на властите според Конституцията на Република България, веднага след официалното откриване. Последва откриване на изложба с фотографии на тема „Бургас – моят град“, във фоайето на Съдебната палата.

Последва информационен тур на учениците и студентите из деловодствата на Окръжен и Районен съд – Бургас. Бе реализирана и инициативата „Председател на съда за един ден“. Млад математик зае мястото на председателя на Окръжен съд – Бургас, а възпитаник на Английската езикова гимназия стана председател на Районен съд – Бургас.

Във втората част на „Денят на отворени врати“, гостуваха 20 ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от гр. Карнобат, пред които бе представена медиацията, като процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове. Съдия Пламена Върбанова, координатор в Центъра за медиация и спогодби към двата съда представи ролята на метода в съдебната система. Медиатори от Центъра разиграха спорни казуси и ролеви ситуации, решими чрез медиация.

Други групи от ученици от бургаски гимназии и студенти посетиха открити съдебни заседания по наказателни дела. Съдията-докладчик, Анатоли Бобоков, отговари на въпросите на многобройните посетители след приключването на заседанията.

Инициативата „Ден на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас започна с посещение на ученици от 1 „б“ клас на бургаското Основно училище „Васил Априлов“. На малчуганите от иновативното школо по нагледен и увлекателен начин бе представена „Професията на мама и татко“. В Зала 1 на Окръжен съд – Бургас се проведе своеобразен съдебен процес, в който децата изпълняваха ролята на съдии, прокурори, адвокати и подсъдими.

Под формата на игра, председателката на Районен съд – Айтос, съдия Мария Дучева, представи функциите на тези професии и какво се случва в съдебния процес. Класният ръководител, Елза Василева, коментира, че децата са се почувствали много специални и посещението ще остави траен спомен в тях.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега