Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Възстановяват влажни зони в "Пода" чрез изгаряне на тръстика

Възстановяват влажни зони в "Пода" чрез изгаряне на тръстика

За пръв път в България успешно бе приложен метод за възстановяване на влажни зони чрез изгаряне на тръстика. Опитът бе проведен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в защитена местност „Пода” край Бургас.

За пръв път в България успешно бе приложен метод за възстановяване на влажни зони чрез изгаряне на тръстика.  Опитът бе проведен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в защитена местност „Пода” край Бургас. Там миналата седмица бе изгорен малък тръстиков масив. Преди десетилетие са правени подобни опити в резерват „Сребърна” и на територията на бургаските езера, но и двата неуспешни.                    

Изгарянето на тръстикови масиви в България е строго забранено. Проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от БДЗП, получи разрешение от Министерството на околната среда и водите за прилагане на тази мярка след провеждането на множество консултации с български и чужди експерти в управлението на влажни зони. В разрешителното за извършване на изгарянето са определени строги критерии и условия, целящи избягване на потенциални щети за биоразнообразието, замърсяването на въздуха и водата, както и необходимостта от спазване на изискванията за пожарна безопасност.                    

Съобразявайки се с метеорологичните условия – подходящ вятър, достатъчно дълго задържало се сухо време (без валежи) и спазване на всички условия посочени в разрешителното в присъствието на представители на РИОСВ – Бургас и на Пожарна безопасност и защита на населението за два часа успешно бе изгорен планирания участък от няколко декара в близост до природозащитен център на БДЗП „Пода”.                    

„Предвид настъпващата пролет, очакваме темпът на възстановяване на местообитанието да е много бърз и ефектът да е видим скоро”, споделят експертите. „Пода” е уникална местност с разнообразни типове водни местообитания и масиви от тръстика с огромно значение за различни видове птици. „Ние се надяваме това пилотно изгаряне на тръстиковия масив в защитена местност „Пода” да бъде безценен опит, който евентуално да може да бъде прилаган и на други места за възстановяване на ценни територии” разказват първите престрашили се да приложат природозащитната мярка.                    

Влажните зони, като тези край Бургас, са сред най-застрашените от изчезване в света, а поддържат богато биоразнообразие. Сред заплахите за тяхното оцеляване са прекомерното обрастване с тръстика, която ги задушава и постепенно води до изчезването им. Начините за контрол на растителността са например ръчно или машинно окосяване и удълбаване с тежка механизация. Контролираното изгаряне също е метод, използван досега само в други държави.  „Еднократното изгаряне на тръстиката на „Пода” показа, че този метод има потенциал за прилагането му и в България, но засега той не беше достатъчно добре познат” допълват специалистите от БДЗП.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега