Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вълчев: Университетите трябва да стеснят профилите си

Вълчев: Университетите трябва да стеснят профилите си

МОН работи за спиране на екстензивното разрастване на висшите училища, както и да се преструктурират профилите - всеки университет да започне да обучава в направления, в които е силен.

Силно водещо професионално направление, което прави университета разпознаваем, инвестиции в дигитализация – електронно обучение на студентите, включване в мрежа с други европейски висши училища. Това препоръча министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на преподавателите в Тракийския университет в Стара Загора, за да гарантират бъдещето на висшето училище.

Според него, от първостепенна важност за всяко едно висше учебно заведение са добрата база и инвестициите в млади преподаватели. Министърът посочи, че една от мисиите на администрацията му е да спре екстензивното разрастване на висшите училища, както и да се преструктурират профилите - всеки университет да започне да обучава в направления, в които е силен.

"Важно е да се подготвят такива специалисти, които са търсени от бизнеса в региона и ще се реализират на пазара на труда", посочи министърът. Според него трябва да продължи намаляването на приема в направления, които са търсени само заради едната диплома.

Голямото предизвикателство през следващите години е дигиталната трансформация, заяви Вълчев пред преподаватели от Стара Загора. Той посочи, че предстои промяна в наредбата за безплатните учебници, за да се даде възможност на издателствата да подготвят електронни учебници с идентично съдържание на хартиените.

Министърът участва и в кръгла маса, посветена на изграждане на по-тясна връзка между професионалните гимназии и бизнеса. Той посочи, че работодателите са основен партньор на МОН в усилията за разширяване на професионалното образование. С представителите на бизнеса министърът обсъди конкретни идеи и мерки за подобряване качеството на професионалното образование.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега