Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въпроси и отговори за имунизациите и безопасността на ваксините

Въпроси и отговори за имунизациите и безопасността на ваксините

В момента тече Европейската имунизационна седмица.

В момента тече Европейската имунизационна седмица. Информационната кампания продължава от 23 до 29 април и цели да фокусира вниманието на обществеността върху значението на ваксините и начина, по който те влияят на здравето и бъдещето на човечеството.

В тази връзка от РЗИ - Бургас публикуват дипляна "Въпроси и отговори за имунизациите и безопасността на ваксините". Листовката е разработена от експертите на Световната здравна организация. Ето какво трябва да знаем за ваксините:

Каква е връзката между ваксините и аутизма?
Изследване от 1998 г. повдигна въпроса за възможна връзка между комбинираната ваксина срещу дребна шарка, заушка и рубеола и аутизма. По-късно бе установено, че това изследване има сериозни недостатъци и е твърде манипулативно. Впоследствие статията беше свалена от списанието, която я бе публикувало. За съжаление публикацията предизвика паника, вследствие на което имунизациите намаляха, а това доведе до избухване на епидемии от съответните заболявания. Няма доказателства за връзка между комбинираната ваксина срещу дребна шарка, заушка и рубеола и аутизма или аутистичните разтройства.

Безопасни ли са ваксините?
Всяка лицензирана ваксина е преминала през многобройните етапи на сериозни изпитвания, преди да бъде одобрена за употреба, и редовно е подлагана на последващо оценяване, след като бъде пусната на пазара. Освен това учените непрекъснато следят информация от различни източници за каквито и да било признаци, че дадена ваксина може да причини нежелано събитие. Повечето реакции след ваксинация обикновено са несериозни и временни, например оток на ръката или лека треска. В редките случаи, когато се съобщава за сериозен страничен ефект, веднага се прави проучване. Много по-вероятно е човек да пострада сериозно от заболяване, за което съществува ваксина, отколкото от самата ваксина. Така например детският паралич може да доведе до парализа, дребната шарка – до енцефалит и слепота, а някои болести, за които съществува ваксина, могат дори да причинят смърт. Ползите от ваксинацията обаче многократно надхвърлят рисковете, а без ваксини би се стигнало до много повече болести и смъртни случаи.

Защо имунизираме децата?
Ваксините предпазват децата от инфекции, които могат да причинят трайни увреждания, дори смърт. Ваксините намаляват тежестта на заболяването, ако детето се зарази, и предпазват от опасни болести, за които няма сигурно лечение.

Ваксините по-ефективно ли повишават имунитета в сравнение с естествените инфекции?
Ваксините взаимодействат с имунната система, за да предизвикат имунен отговор, подобен на онзи, който е предизвикан от естествената инфекция, но не причиняват заболяване и не излагат имунизираното лице на риск от евентуални усложнения. От друга страна, цената, която се „плаща“ за придобиване на имунитет чрез естествена инфекция, може да се изразява в умствени увреждания от Haemophilus influenza тип b (Hib), вродени увреждания от рубеола, рак на черния дроб от хепатит B или смърт от усложнения на дребна шарка.

Трябва ли да се ваксинирам срещу заболявания, които не се срещат в общността или страната ми?
Макар че болестите, за които съществува ваксина, са станали необичайни за много страни, инфекциозните агенти, които ги причиняват, продължават да циркулират в някои части на планетата. В днешния глобален свят те могат да прекосяват географските граници и да заразят всеки, който не е защитен. Така например епидемии от дребна шарка избухнаха сред неваксинираното население на редица европейски страни – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Обединеното кралство, Руската федерация, Сърбия, Таджикистан, Франция и Швейцария – както и в Съединените щати.
Има две основни причини да се ваксинираме – да предпазим себе си и околните. Успехът на имунизационните програми зависи от съдействието на всеки човек в името на общото благо. Не бива да разчитаме на хората около нас да спрат разпространяването на заболяванията: ние също трябва да направим, каквото можем. България се намира в риск от възникване и разпространение на заразни заболявания дотогава, докато те все още съществуват в света.

Какви консерванти се използват във ваксините?
Консервантите предпазват ваксината от вторично бактериално замърсяване. Най-широко използваният консервант за ваксини в многодозови опаковки е тиомерсал (живак-съдържащо органично съединение). Няма доказателства, че количеството тиомерсал, използвано във ваксините, е опасно за здравето.

Може ли да се постави на дете повече от една ваксина наведнъж?
Научните доказателства сочат, че поставянето на няколко ваксини едновременно не оказва отрицателен ефект върху имунната система на детето. Установено е, че бебетата са в състояние да отговорят с имунна реакция на милиони различни вируси и бактерии, поради циркулацията в кръвта им на милиарди имунокомпетентни клетки.
Всеки ден децата са изложени на няколкостотин външни вещества, които предизвикват имунен отговор. Нормално действие като храненето вкарва нови антигени в организма, а устата и носът са пълни с бактерии. Детето еизложено на много повече антигени при една обикновена настинка или възпалено гърло, отколкото при ваксинация.
Основното предимство на едновременното поставяне на няколко ваксини се изразява в по-рядкото посещение при личния лекар, което спестява време и пари. Освен това, когато е възможно поставянето на комбинирана ваксина (например срещу дифтерия, коклюш и тетанус), това води до поставянето на по-малко инжекции и намалява дискомфорта за детето.

Нужна ли е ваксинацията при наличие на добра хигиена, канализация и чиста вода?
Ваксините са необходими, а добрата хигиена, канализацията, чистата вода и храненето не са достатъчни, за да спрат инфекциозните заболявания. Ако не поддържаме оптимални нива на имунизация или колективен имунитет, болестите, от които ни предпазват ваксините, ще се завърнат.
Добрата хигиена, канализацията и чистата вода помагат на хората да се предпазят от инфекциозни заболявания, но много инфекции могат да се разпространят въпреки чистотата. Ако хората не се ваксинират, болести, които са станали редки, например детски паралич и дифтерия, бързо ще се завърнат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега