Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГДБОП вече може да шпионира Viber, WhatsApp, Messеnger?

ГДБОП вече може да шпионира Viber, WhatsApp, Messеnger?

Специализираният софтуер е закупен от дирекцията чрез обществена поръчка.

ГДБОП закупи софтуер за анализиране и извличане на информация от приложения за електронна комуникация като Viber, WhatsApp, Skype, Facebook Messеnger и други. Специализираната програма е придобита от дирекцията чрез обществена поръчка, пише в-к "Сега". Стойността й е близо 18 000 лева без ДДС, като закупеният лиценз е за срок от три години.

Софтуерният продукт носи името "Oxygen Forensic Analyst" и е дело на американски разработчици. Програмата има широк спектър от функционалности, сред които са "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения".

Системата може да анализира и телефонния указател, да клонира сим карти и карти памет, да анализира налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове. Софтуерът е приложим при над 10 хил. разновидности на мобилни устройства като мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри и др.

От публикуваната по поръчката документация обаче не става ясно дали ГДБОП ще използва новия си софтуер само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Припомняме Ви, че у нас употребата на СРС-та е позволена само с решение на съда.

В световен мащаб обаче тенденцията е службите за сигурност да получават все по-големи правомощия при назначаването на подобни методи на разследване. Дали това ще се случи и у нас, само времето ще покаже.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега