Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за имотни измами

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за имотни измами

Задържани са лидерът и четирима участници, придобили по незаконен път 10 имота в столичния квартал "Люлин".

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за имотни измами. Задържани са лидерът и четирима участници. Те са вече привлечени като обвиняеми, като на трима от тях Специализираният съд е наложил мярка „задържане под стража“, на техен съучастник, дал показания пред съда, е  наложена мярка „парична гаранция“.

Престъпната дейност на организираната група, занимавала се с имотни измами, е установена след проведено близо седеммесечно разследване на ГДБОП по оперативна информация за извършване на незаконна лихварска дейност. В процеса на предварителните действия е установено, че лидерът на групата и четиримата му съучастници са се занимавали с разнообразна дейност, основната от която е била имотни измами.

Изяснен е и механизмът, по който била изградена престъпната схема, действала основно в района на столичния квартал „Люлин“. Част от членовете на групата търсели и намирали необитаеми жилища. Техният лидер, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници.

Тогава пристъпвал към придобиване на жилището - чрез „бушони“ – хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. За това те получавали минимална сума. С така подготвените саморъчно написани завещания, лидерът пристъпвал към придобиването на чуждия имот, минавайки през няколко нотариуса, без да буди съмнение. Сумата от покупката отивала директно при него, който разпределял и парите сред останалите участници.

По първоначални данни, по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в квартала. В хода на проведената операция са извършени над 30 претърсвания на жилища и автомобили и лични обиски на лица, откъдето са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти в левове с различен номинал.

По думите на гл.комисар Ивайло Спиридонов, установената организирана група е емблематична за такива, наблюдавани от ГДБОП. Доказването на тяхната престъпна дейност е изключително трудно с оглед на факта, че няма подали жалба лица.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321 вр. чл. 209 от НК в Специализираната прокуратура. Работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава, ще се изяснява и ролята на участието на служители от институциите, откъдето тя е получавала и събирала информация за чуждата собственост.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега