Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гешев: Председателят на АБЧ започнал да иска подкупи още с встъпването си в длъжност

Гешев: Председателят на АБЧ започнал да иска подкупи още с встъпването си в длъжност

Сумите били искани за придвижване на документите за издаване на удостоверение за български произход.

Председателят на Агенцията за българите в чужбина започнал да иска подкупи още с встъпването си в длъжност. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Петър Харалампиев взимал рушвети през посредници, които му носели парите в кабинета. Сумите били искани за придвижване на документите за издаване на удостоверение за български произход дори на хора, които имали доказан такъв.

В агенцията са намерени забавени над 20 000 преписки, посочи Гешев пред камерата на NOVA. Исканите суми били между 5000 и 8000 евро и разпределяни по веригата. Харалампиев получавал най-голям дял. Той е обвинен и като лидер на организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления. С обвинение е и главният секретар на ведомството и двама посредници - сръбски гражданин и българка.

"Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни. Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент. Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България“, каза още Гешев.

Работата по случая е започнала през юли миналата година, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че обвинения са повдигнати на четирима души от агенцията – председателят й Петър Харалампиев, главният секретар и двама посредници – сръбски и български граждани.  Обвинението срещу шефа на ДАБЧ е за търговия с влияние, като според данните на разследващите той е получил суми  чрез посредници. Той е влияел и върху работата на служителите си.

„Шефът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев е получил обвинения и за шест подкупа, освен че е подведен под отговорност за лидер на престъпна група. Размерът на рушветите бил от 350 евро до 5000 лв. на човек”, каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. Разследващите са установили, че подкупите били предавани директно в кабинетите на шефа на агенцията и на главния секретар в София. 

"Много български граждани, които имат документ, са им бавели удостоверението, много хора са не са го дочакали”, уточни председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Според него срокът от 3 месеца и половина за разкриването на работата на групата, действала в агенцията, е кратък срок за мащабите на свършената работа.

Иван Гешев коментира, че към момента разследването няма връзка с вицепремиера Красимир Каракачанов, предвид факта, че задържаният Петър Харалампиев е близък до ВМРО. Зам.-главният прокурор отрече сигналът за корупция да е пристигнал в прокуратурата от президента Румен Радев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега