Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Глоба и затвор грозят рисковите водачи в Гърция от 1-ви юли

Глоба и затвор грозят рисковите водачи в Гърция от 1-ви юли

Влизат нови, по-строги наказания за опасно шофиране.

От 1 юли 2019 г. влизат в сила промени в Наказателния кодекс (НК) на Република Гърция относно нарушенията на правилата за движение по пътищата. Тези промени са първите комплексни изменения, след кодифицирането на НК през 1951 г., и предвиждат редица изменения, като отделна глава засяга нарушенията на правилата за движение по пътищата. Разпоредбите, засягащи водачите на МПС, са визирани в чл. 290 А „Опасно шофиране“, в който са определени следните наказания:

При движение по улици и площади:
а) който шофира, в невъзможност да го направи безопасно, поради употребата на алкохол или наркотични вещества или поради физическа или умствена умора, или б) шофира по национален или локален път в насрещното платно, или в пешеходни зони, или на тротоара, или шофира автомобил, който е технически неизправен или по небезопасен начин претоварен, или шофира опасно или участва в импровизирани гонки, се наказва с (ако други разпоредби не предвиждат по-тежки наказания):
аа) лишаване от свобода за срок до три години или глоба, ако от действията му е предизвикана обществена опасност за чуждо имущество;
бб) лишаване от свобода за срок от поне една година, ако вследствие на деянието му е произтекла опасност за човек;
вв) с лишаване от свобода при строг режим до десет години, ако в случаите на а) и б) в резултат на деянието му е предизвикана тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения;
гг) с лишаване от свобода при строг режим за срок от поне десет години, ако в случаите на б) в резултат на деянието му е причинена смърт на друго лице. В случай на предизвикване на смърт на голям брой хора, съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.

Който шофира, при гореизложените условия, опасно, небрежно и като резултат от деянията му е предизвикана обществена опасност за чуждо имущество или човек, се наказва с лишаване от свобода до две години или парична глоба, посочват от пресцентъра на българското Министерство на външните работи.

Въпросните нови разпоредби на Наказателния кодекс се различават от предишните с по-голяма конкретика при определянето на по-голям брой деяния, квалифицирани като нарушения по смисъла на закона и предвиждането в някои случаи на наказание лишаване от свобода с конкретен максимален срок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега