Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Големанов" пристига в Бургас на 6-и февруари

"Големанов" пристига в Бургас на 6-и февруари

Култовата комедия “Големанов” пристига в Бургас в началото на идния месец. Спектакълът на ТФ “Мелпомена” ще се играе на бургаска сцена на 6-и февруари, от 19:00 часа в залата на НХК. В главната роля ще видим Любо Нейков. Партнират му Силвия Лулчева, Елена Петрова, Мария Статулова, Стефан Рядков и Красимир Ранков.

Култовата комедия “Големанов” пристига в Бургас в началото на идния месец. Спектакълът на ТФ “Мелпомена” ще се играе на бургаска сцена на 6-и февруари, от 19:00 часа в залата на НХК. В главната роля ще видим Любо Нейков. Партнират му Силвия Лулчева, Елена Петрова, Мария Статулова, Стефан Рядков и Красимир Ранков.

В творчеството на най-големия български комедиограф Ст. Л. Костов, пиесата „Големанов” заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои дори над всички останали сатирични произведения.  Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение.

Той е олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

В пиесата, реализирана от режисьора Георги Стоилов, проследяваме няколко дни от живота на един добър човечец, който става хитър и лукав, когато разбира че има вероятност да го изберат за министър. Губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания.

Авторът постига интересен парадокс, като го превръща от един стълб на държавната машина - в неин изобличител. Когато героят се чувства огорчен и неоценен от своята партия, Големанов започва да критикува дори парламентаризма и демокрацията, срамните пазарлъци, морала и честта на управляващите. Майсторската разработка на всички образи държат действието в рамките на едно завидно единство между жизнена и художествена правда.

Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст. Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините. С критичния си патос и ярки, колоритни образи, със стегнатата си композиция и лаконичен диалог, пиесата Големанов остава най-ценното завоевание на нашата сатирична литература за всички времена. 92 години по-късно /пиесата е писана през 1927г./ става ясно ,че нищо не се променило


<iframe name=fb_xdm_frame_https tabindex="-1" title="Facebook Cross Domain Communication Frame" id="fb_xdm_frame_https" aria-hidden="true" src=https://staticxx.facebook.com/connect/xd_arbiter/r/GMRn6XEBZ06.js?version=44#channel=f25625c46f3a3c&origin=http://poligraff.net frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="true" class="page_speed_980913019" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

”Големанов” гостуват в Бургас по покана на Маруся Русева и “Арт Ателие”. Билети за постановката можете да откриете на касата на НХК. За повече информация: тел. 0894/898-098.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега