Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Горанов: Заплатите в бюджетния сектор може да се увеличат с 10% от 2019-а

Горанов: Заплатите в бюджетния сектор може да се увеличат с 10% от 2019-а

"Засега изпълнението на бюджета върви добре".

"Засега изпълнението на бюджета върви добре. Отчетохме сериозно превишение на приходите над разходите, но към края на месец август все още е рано да се твърди как ще се развие до края на годината, тъй като последните години забелязваме една цикличност в разходите. 1/3 от тези 2,5 млрд. лв., които отчетохме като преизпълнение на бюджета, се дължат на по-добра събираемост на приходите – имаме около 800 млн. лв. преизпълнение на плана. Другата част са нереализирани разходи, част от които свързани с европейските фондове". Това коментира финансовият министър Владислав Горанов в ефира на NOVA днес.

Към момента не се очаква годината да завърши с дефицит. Колкото до Бюджет 2019, министърът отсече, че по него се работи отдавна и се предвижда заплатите в бюджетната сфера да се увеличат с 10% още от януари. Той припомни, че още в началото на годината е коментирано увеличение за част от персонала, примерно за служителите в местата за лишаване от свобода, на полицаите и др.  

В отговор на въпрос за данъчните промени, които МФ публикува наскоро за обществено обсъждане, и по-специално по темата за данъка на основното жилище, финансовият министър каза, че се предвижда отпадане на преференцията за тези, които злоупотребяват с декларирането на жилищата.

"Много български домакинства имат повече от един имот, често в различни общини. Работим за изграждането на единна информационна система, която ще даде възможност на всяка една община да достъпва базите данни на останалите и да се види по този начин дали се злоупотребява с декларирането на основни жилища на територията на различни общини. Философията и смисълът на промяната в закона е този - който си позволи да злоупотреби с право и да декларира повече от едно основно жилище, да не ползва преференцията. Тук не говорим за отпадане на преференцията за основно жилище", уточни Горанов.

Във връзка с актуалния въпрос за т.нар. „втори здравен стълб“ финансовият министър уточни, че това е един теоретичен модел, който в момента се обсъжда.

"Моделът, който се обсъжда теоретично, е да не доплащате над 700 лева, а над 700 лева да се активира застраховката, заради която пък са тези 12 лева на месец. И тогава да не ви се налага да доплащате", обясни Горанов.

Той отново акцентира на тезата си, че парите в здравеопазването трябва и могат да бъдат увеличени тогава и само тогава, когато се даде отговор на въпроса, свързан с контрола на харчовете, които в момента не са малко, защото има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега