Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Готвят по-строги санкции за риболовците бракониери

Готвят по-строги санкции за риболовците бракониери

Законопроектът премина първо четене в Парламента и се очаква да бъде окончателно приет в края на юни.

Готвят промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предвиждат по-строги санкции за риболовците бракониери, които са задържани с мрежи, дори и съоръженията да не са "хвърлeни" във водата. Законопроектът премина първо четене в Парламента и се очаква да бъде окончателно приет в края на юни.

"През последните няколко години са конфискувани бракониерски мрежи, които биха могли да покрият пътя от София до Варна и оттам до Бургас. Задържани са 456 хил. м мрежи. Само си помислете какво унищожаване на рибния ресурс във вътрешните водоеми на страната е било нанесено и какви са щетите от бракониерите". Това коментира народният представител от ГЕРБ Бургас Иван Вълков, който е сред вносителите на новите текстове в закона.

Законодателите са предвидили сериозно е увеличението на глобите за лов на риба с динамит, упойващи вещества или с електричество във вътрешните водоеми на страната. Според народните представители досегашните санкции нямат достатъчен възпиращ ефект върху нарушителите. След промените, наказанията при повторно нарушение ще бъдат налагани в последователност административна мярка, пробация и наказателна мярка, т.е затвор за срок от три, шест или дванадесет месеца в зависимост от нарушението.

Важни изменения в закона касаят увеличаване правомощията на служителите на ИАРА, които ще им дадат право да задържат бракониерите до пристигането на органите на МВР. Досега те трябваше да отидат на място заедно или да изчакат, което предоставяше възможност на бракониерите да избягат и да останат ненаказани. През последните година са констатирани и редица случаи на саморазправа и нападение срещу инспекторите на Агенцията.

"Предлагаме да се въведе забрана за риболов с мрежени уреди във вътрешните водоеми на страната, за да се спре веднъж завинаги падането на наказателните постановления в съда под предлог, че в такива водоеми няма стопански риболов по смисъла на закона. Практиката е доказала, че лицата, които използват нерегламентирани риболовни мрежи - гриб, серкме, хрилна мрежа и др., нанасят огромни поражения върху рибния ресурс", коментира още Вълков.

Според него идеята за тестове за любителите рибари ще бъде заменена с масирана информационна кампания и подписване на декларации при закупуване на риболовен билет.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега