Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Градска музика на Георги Шагунов оживява на диск

Градска музика на Георги Шагунов оживява на диск

Така част от композираната от капелмайстор Георги Шагунов музика вече няма да е само на партитури в папките на Държавен архив, а ще може да звучи по различни поводи и чествания в града.

Единадесет от произведенията на Георги Шагунов, написани за духов оркестър, бяха записани в студио и по този начин съхранени напред във времето. Десет от тях са градска музика, записан е също и Химнът на Независимостта на България. Така част от композираната от капелмайстор Георги Шагунов музика вече няма да е само на партитури в папките на Държавен архив, а ще може да звучи по различни поводи и чествания в града.

Идеята за това е на Кирил Дончев - известен автор на театрална и филмова музика, композитор на Народен театър "Иван Вазов", почетен гражданин на Бургас. Той пази ярки спомени от детските си години за маестро Шагунов, оказал влияние върху не един музикант.

Произведенията, които бяха открити в Държавен архив-Бургас, са разписани и изсвирени от музикантите на Бургаски духов оркестър с ръководител Христо Кожухаров. Записите са блестящо обработени от Руслан Карагьозов, като са направени аудио дискове, които ще бъдат на разположение на Община Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека "П.К. Яворов", радиа и телевизии, читалища и училища на територията на Бургас. Те ще станат и част от фонда на бъдещата Къща на музиката, която Общината ще създаде в сградата, където в продължение на 50 години е живял капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк - Георги Шагунов.

Проектът "Шагуниада - градска музика на Георги Шагунов" за запазване наследството на Бащата на музиката в Бургас е изпълнен от Сдружение "Общество за духовни изяви" и е част от програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега