Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Грипът дойде и у нас, атакува ни H1N1 "Калифорния"

Грипът дойде и у нас, атакува ни H1N1 "Калифорния"

Въпреки ниските температури, грипът все пак дойде и у нас. Вече има изолирани случаи в страната, но те са на очаквания N3H2 "Швейцария", който епидемиолозите прогнозираха, а на добре познатия ни H1N1 "Калифорния", още известен като "свински грип".

Въпреки ниските температури, грипът все пак дойде и у нас. Вече има изолирани случаи в страната, но те са на очаквания N3H2 "Швейцария", който епидемиолозите прогнозираха, а на добре познатия ни H1N1 "Калифорния", още известен като "свински грип", съобщи главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Предварителните прогнози бяха, че водещ ще бъде вирусът "Швейцария", който е сравнително нов и все още имунитет срещу него нямаме. Първи, обаче, навлезе "свинският грип". Макар и вече пета година да върлува, щамът запазва потенциала си. Той атакува най-вече хора в трудоспособна възраст, като една от теориите за това е, че в миналото е имало близък по генетичен състав вирус, към когото по-възрастните хора са развили траен имунитет.

Д-р Кунчев коментира още, че е възможно през тази седмица щамът да се разпространи и  някои райони да се създадат предпоставки за възникването на епидемия, но едва ли тя ще протече по-различно от предходните години. По всяка вероятност студът ще забави епидемията, но няма как тя да бъде спряна, ако грипната вълна вече е започнала.

Основните симптоми на H1N1 са висока температура (около 38 градуса), студени тръпки, отпадналост, суха кашлица, болки в ставите и мускулите, главоболие, загуба на апетит. Едно от най-честите усложнения е развитието на пневмония, но са възможни и по-тежки проявления. Най-уязвими са хората с хронични заболявания, често страдащите от заболявания на дихателната система, хора с наднормено тегло, бременни жени.

Съветът към гражданите е да спазват добра хигиена, да избягват контакта с болни хора, да се грижат за имунната си система и при първи симптоми да потърсят лекарска помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега