Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Георгиева: След грипна епидемия се развива т.нар. епидемична опашка

Д-р Георгиева: След грипна епидемия се развива т.нар. епидемична опашка

Отмяната на грипна епидемия, това не означава, че грипът е спрял окончателно.

"След отмяна на една грипна епидемия, това не означава, че грипът е спрял окончателно. След епидемия се развива т.нар.  епидемична опашка. Това означава появата на нови болни с нова инфекция, или инфектирани болни, прекарали грип и развили усложнения след това". За това алармира специалистът по епидемиология на инфекциозните болести и  управител на УМБАЛ "Дева Мария" - д-р Даниела Георгиева.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с висока температура – 39 и повече градуса, главоболие, болки в гърлото и в очните ябълки, болки по мускули и стави, хрема, кашлица, силна отпадналост. Усложнения възникнат при самолечение, както и при хора с компрометирана имунна система, хронично болните, лицата над 60-годишна възраст, бременните жени, малките деца. Обикновено те са: пневмония, дихателна недостатъчност, отит, енцефалит. Обикновено именно усложненията са причина за летален изход.

Що се отнася до заболелите, д-р Георгиева дебело подчертава, че самолечението не само не е желателно, но е и опасно. При наличие на първи симптоми на заболяването, чоек веднага трябва да потърси лекарска помощ. Приемът на лекарства с антивирусно действие трябва да започне веднага след появата на симптомите на грипа. Действието им е да блокират размножаването на вируса и излизането му от обвивката. При неправилно или късно започнато лечение на втори трети ден от началото на инфекцията се намесва и бактериална флора, на фона на която се развиват усложнения.

Колкото до превенцията, едно от най-важните неща е добрата лична хигиена - дезинфекциране на ръцете, особено извън дома, препоръчително е и редовното проветряване на помещенията, в които стоим, както и изолирането на болните, които могат да предадат заразата. За целта се използват филтриращи маски на лицето.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега