Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Дамян Илиев: Нямаме право на отстъпление, независимо от обичта към животните

Д-р Дамян Илиев: Нямаме право на отстъпление, независимо от обичта към животните

От утре затягат мерките и умъртвяването на животни продължава.

"Нямаме право на отстъпление, независимо от обичта към животните и желанието ни те да бъдат спасени. Съпричастни сме към трагедията, но трябва да се разбере и осъзнае,  че друго решение няма". Това коментира директорът на БАБХ Д-р Дамян Илиев след днешното заседание на  оперативния щаб за координиране на ситуацията и ограничаване на заболяванията по животните.

В него участваха още министрите Валентин Радев и Румен Порожанов, главният секретар на МВР, земестник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на ГДГП, директорите на областните дирекции-Бургас, Силистра, Добрич и Русе, директорът на ДАНС Димитър Георгиев, областни управители.

Щабът взе решение от утре да затегне мерките и да продължи действията по плана на БАБХ за ограничаване на заразата. Контролът ще обхване  входовете и изходите на трите села с установена зараза, както и на стопаните, които независимо от забраната се опитват да извеждат на паша стадата си.  Продължава засилената проверка както  на моторни превозни средства, прекарващи животни и месни продукти, така и по границата. Министър Радев поясни, че освен засиления контрол по българо-турската граница, такъв ще се осъществява и по останалите гранични зони, включително и фериботите и пристанищата.

"Обяснихме и предприетите мерки за информиране на хората. Целта е тази информация да достигне до всеки един от тях. Изработените флайери, както и информация за определените обезщетения са  предадени на областните управители, които имат задължението да ги доставят на кметовете. Трябва да направим бързи стъпки, загубихме повече от 24 часа заради забележките, които имаше, доказахме с документи, че действията са законни, показахме и заповедите, издадени от 19 юни, съгласно закона", обясни министър Валентин Радев.

"Всичко това правим с грижа за хората и с една единствена цел – да спрем заразата и да опазим здравето на всички нас. Нямаме право да правим крачка назад, затова от утре започваме да действаме по плана на БАБХ. Мерките ще бъдат изключително строги. Затваряме зоните и умоляваме хората да се оттеглят от маркираните зони, както и да не предприемат пътувания към тях", коментира още вътрешният министър.

По думите на зам.-министър Атанас Добрев  в най-скоро време се очаква събирането на националния съвет. Целта е да се вземат превантивни действия във връзка с установени в Румъния случаи на зараза от африканска чума  по дивите прасета.  Усилията са насочени към държавната граница Силистра – Дуранкулак. Там районът е почистен, опъва се мрежа, за да не се допуска дивечът да пресича през румънската граница. Последното огнище е констатирано около Констанца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега