Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Кунчев: Възможно е да имаме паралелна циркулация на два или три вируса

Д-р Кунчев: Възможно е да имаме паралелна циркулация на два или три вируса

Основната грипна вълна се очаква през януари.

Възможно е този сезон да имаме паралелна циркулация на два или три вируса. Трудно е обаче да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. Това коментира главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

Той допълни, че основната грипна вълна се очаква през януари. Опасността се крие най-вече в малкия брой хора, които имат изграден имунитет срещу "Мичиган". Това означава потенциално висока заболеваемост и широко разпространение на щама. Въпреки това, към момента  той се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Миналогодишният "Хонконг" също се очаква да продължи да циркулира и тази година.

"Над 90% случаи като усложнения са тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60-65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите", коментира още д-р Кунчев.

"Хонконг", от своя страна, се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него най-силно изразено е общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2-3 дни. Не засяга определена група хора. Най-засегнати са децата и хората над 60-65 год.

Експертът отрече схващането, че повишеният пример на витамин С намалява риска от вирус, а като цяло ваксините дават най-голяма гаранция. Той наблегна още, че изключително важно е избягването на видимо болни хора, защото при грипа хващането може да стане много лесно само от кашлица и кихане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега