Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Кунчев: Грипът на сезона ще бъде H3N2 "Швейцария"

Д-р Кунчев: Грипът на сезона ще бъде H3N2 "Швейцария"

Заради почивните дни по празниците статистиката за края на декември не дава ясна представа за епидемиологичната обстановка в страната. Очаква се прогнозата за сезона да стане ясна около 10-11 януари, но засега сериозен пик на заболеваемостта не се очаква.

Заради почивните дни по празниците статистиката за края на декември не дава ясна представа за епидемиологичната обстановка в страната. Очаква се прогнозата за сезона да стане ясна около 10-11 януари, но засега сериозен пик на заболеваемостта не се очаква, коментира главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев пред "Фокус". По всяка вероятност тази година ще ни атакува щамът H3N2 "Швейцария".

Причината за тези прогнози е, че този грип е сравнително нов, изолиран едва през 2013-а година, поради което все още нямаме имунитет срещу него. ”Швейцария” се характеризира с типичните за N3H2 симптоми - хрема, възпаление на гърлото, кашлица, висока температура, обща отпадналост и главоболие, липса на апетит. Отново най-уязвими са децата и по-възрастните хора, както и тези, страдащи от хронични заболявания. Другият вирус, който ще ни атакува тази година е т.нар. Свински грип - H1N1. Макар вече пета година да върлува, щамът запазва потенциала си.

"В над 90% от случаите грипът идва към края на януари. Началото на февруари се достига пик на епидемията, средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна”, заяви още д-р Кунчев.

Първият доказан грипен случай бе изолиран едва през втората половина на декември. В Европа ситуацията също е спокойна, но по-ясна картина ще има след първата работна седмица на януари. Според д-р Кунчев, статистиките от последните две седмици от годината не могат да дадат ясна представа за епидемиологичното положение, тъй като хората си остават у дома за празниците, а личните лекари не работят.

"Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно", допълни главен държавен здравен инспектор.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега