Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Кунчев: Грипът ще обхване цялата страна в края на януари

Д-р Кунчев: Грипът ще обхване цялата страна в края на януари

Данните за заболеваемостта по празниците ще стане ясна в края на тази седмица.

Грипът ще обхване цяла България до края на януари. Вероятно до края на седмицата епидемия ще бъде обявена и в Пазарджик, Монтана, Благоевград и Стара Загора. Прогнозата е на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По-ранната поява на грипа вероятно ще означава и по-ранното му изчезване.

Данните за заболеваемостта по празниците ще стане ясна в края на тази седмица, тъй като в почивните дни хората рядко ходят на лекар и диагностицирането рязко спада, посочи здравният инспектор в ефира на БНТ. Другият фактор за по-умерената статистика са ниските температури, които забавят разпространението на вирусите. Но имайки предвид търсенето на медикаменти в аптеките, грипната вълна продължава да се развива.

Д-р Кунчев обясни, че в момента се разпространяват най-вече грипни вируси, тъй като те имат способността да "изтласкват" другите заразители. До тук, над 55-60% от случаите са действително на грип, а не на настинки и други заболявания. По думите му, при голяма част от хората в активна възраст грипът може да премине леко, без усложнения и тежки симптоми.

Тази година, най-често тежките случаи развиват пневмония. По първоначални данни процентът на този тип усложнение достига между 5-10%. Животозастрашаващите усложнения са не повече от 1%. Рисковите групи са възрастните хора и малките деца. При тях се препоръчва ограничаване на контактите и затегнати превантивни мерки, дори в рамките на 1-2 седмици, докато епидемията е в ход.

При активни хора в добра форма грипът може да премине за 2-3 дни, дори без домашно лечение. Но ако сухата кашлица се превърне във влажна, значи инфекцията е слязла към долните дихателни пътища. Другият симптом, който трябва да следите, е физическата отпадналост и температурата. Ако неразположението продължи повече от 2-3 дни е добре незабавно да посетите лекар.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега