Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН: Над четвърт от везните по родните пазари не отговарят на изискванията

ДАМТН: Над четвърт от везните по родните пазари не отговарят на изискванията

За 123 (29%) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовите изисквания.

В сезона на плодовете и зеленчуците,инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзорстартираха масирани проверки в цялата страна на лица, които използват везни припродажбата им на пазари, борси и временни пунктове. В акцията се включиха ислужители на районните управления на МВР, а екипите проверяваха дали търговцитеспазват задълженията им по Закона за измерванията.  

Проверени са 392 търговски маси, като използваните на тях 424 везни са инспектирани за наличие на изискуемите знаци от метрологиченконтрол и маркировки, които удостоверяват съответствието им с изискванията къмтях при употреба за търговски цели, за техническата им изправност, за правилнотоим използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващидостъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.  

За 123 (29%) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовитеизисквания, като 90 от тези везни не сапредназначени за търговски цели, защото не са от одобрен тип или не са соценено съответствие. Останалите 33 несъответстващи везни са без валидни знаци за последваща проверка на средстваза измерване в употреба, тъй като не им е извършена ежегодно изискуематапроверка.  

За установените нарушения на Закона заизмерванията, по време на проверката, са съставени 111 акта за установяване на административни нарушения, а в процедура засъставяне са още 8 акта. Очаква се наложените санкции в наказателнитепостановления да надхвърлят 10 000 лв. Основна част от проверките са следствие на получени сигнали отграждани за дадени пазари и/или сезонни обекти.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега