Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН: Препълването на газовите бутилки е сред най-честите причини за инциденти

ДАМТН: Препълването на газовите бутилки е сред най-честите причини за инциденти

Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите.

Препълването на газовите бутилкие сред най-честите причини за инциденти при използването на газ за битови нужди.Това предупреждават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Анализ на институцията сочи, че бензиностанции и газостанции продължават да пълнят бутилки без да разполагат с необходимото оборудване, което застрашава живота и здравето на хората.

През миналата година инспекторите наДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобнинарушения. Проблемът е много сериозени не трябва да бъде подценяван. Само за първия месец на тази година сарегистрирани 17 случаяна произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 човека.Негативната тенденция се запазва през последните години като за 2016 г. общотези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217.

Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битовинужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите. Продължават ипроверките в цялата страна на бензиностанции, газостанции и пълначни пунктове. Хората трябва да знаят, чекогато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнятгазовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота издравето на себе си и най-близките си хора.   

Единственона лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външенпреглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимостот неговото състояние. Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станциясе отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката исрока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката спенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.

Не по-малко важно е ипотребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъдепроверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината имесеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е съссрочност от 10 години.

При избор на газова бутилка е важно същата да нямакорозия (ръжда) и да саналични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върхуопаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указаноподходящото място за използване – на открито място или в закрито помещение, в което еосигурена достатъчна вентилация.

Газовите уреди, ползвани взаведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани ипреминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номерна лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината наследващия преглед.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега