Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН и КЗП с кампанийна проверка "Безопасна Коледа" 2017

ДАМТН и КЗП с кампанийна проверка "Безопасна Коледа" 2017

Инициативата се провежда ежегодно, като двете институции следят за безопасното разпространение в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди, пиротехнически изделия и др.

Държавната агенция за метрологичен итехнически надзор, съвместно с Комисията за защита на потребителите, стартираханационалната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017. Тя започна вначалото на тази седмица, под егидата на Министерството на икономиката.Инициативата се провежда ежегодно, като двете институции следят забезопасното разпространение в търговската мрежа на играчки, задвижвани сбатерии, електрически светлинни гирлянди, пиротехнически изделия и др.За констатираните несъответствия на всички проверени по време на кампанията стоки, ДАМТН и КЗП ще предприемат законосъобразни действия.

Тази година „Безопасна Коледа“ 2017стартира в търговските обекти в големите областни градове, където сасъсредоточени най-масовите потребителски потоци преди предстоящите празници. Повреме на проверките, инспекторите на ДАМТН следят с повишено внимание заналичието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименованиеи адрес на икономическия оператор, формални и видими несъответствия припродуктите, които могат да се установят по време на проверката; наличие наспецифични предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

По време на „Безопасна Коледа“ 2016инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 1 280 различни продукти,като за 298 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. ДАМТН есъставила 111 броя Акта за установяване на административни нарушения на общастойност 55 000 лв.

Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенциятаса констатирали са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът епроизведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции набългарски език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при коитотя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителнитепредупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им набългарски език; липса на информация за наименование и адрес на отговорнияикономическия оператор, което е важно, което позволява да се проследи произходана продукта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега