Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН изтегли от пазара близо 280 хил. потенциално опасни LED прожектора

ДАМТН изтегли от пазара близо 280 хил. потенциално опасни LED прожектора

Акцията е част от европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Европейската комисия.

Държавната агенция за метрологичен итехнически надзор изтегли от българския и европейския пазар 279 509 LEDпрожектора, които не отговарят на условията за безопасност, информират от пресцентъра на институцията.

Акцията е част от европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Европейската комисия.Той стартира през 2016 г. и в него взеха участие 21 национални контролни органа, организации иприсъединени партньори от страните: Австрия, Англия,  Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия,Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия,Швейцария, Швеция. 

Проектът се фокусира върху LED прожектори,които са нови и широко използвани продукти от потребителите за осветление надомове, тераси, дворове и гаражи. Тези прожектори често имат фотоклетки и севключват при засичане на движение на хора в осветяваното пространство, което гиправи още по-атрактивни на пазара.

В хода на проекта, от територията наевропейските страни-участници, бяха закупени и тествани по отношение набезопасност 90 броя LED прожектори от различни марки и модели. Обобщенитерезултати от тестовете по електрическа безопасност и електромагнитнасъвместимост показаха, че 55 от изпитаните продукти отговарят на стандартите.

Петпродукта имат сериозни несъответствия - те носят висок риск за потребителите отпопадане под напрежение и удар от електрически ток. Гранични стойности приизпитанията са показали 9 прожектора - те потенциално могат да създадат средени нисък риск, а несъществени несъответствия имат 21 продукта.  

В резултат на проекта в рамките на Съюза сасъздадени 12 нотификации  в Европейскасистема за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX, като 5от тях са благодарение на работата на българската Държавна агенция заметрологичен и технически надзор. На ниво ЕС общо 35 различни по марка и модел несъответстващиLED прожектори бяха изтеглени от пазара и спрени от разпространение, катоокончателното им количество ще бъде обобщено, след приключване на проекта наниво ЕС през есента.  

За да бъде под контрол целият български пазар,служителите на ДАМТН извършиха през месец април 2016 година проверка на още 133LED прожектора различни по вид, марка и модел в търговски обекти на териториятана цялата страна. На място бяха установени несъответствия за 13 продукта: липсана инструкция за употреба на български език и адрес на отговорните икономическиоператори. За тях бяха предприети коригиращи действия и несъответствията бяхаотстранени.

За всички 133 продукта проверките продължиха с изискване наДекларация за съответствие и техническо досие за всеки прожектор. Предоставенибяха документи, които потвърдиха оцененото и удостоверено съответствие навсички проверени продукти. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега