Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН стартира масови проверки на каски за скиори и за сноубордисти

ДАМТН стартира масови проверки на каски за скиори и за сноубордисти

Каските за скиори и сноубордисти са един от най-важните лични предпазни средства при практикуване на зимни спортове.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)стартира национална кампанийна проверка "Безопасни зимни спортове2017". Обект на масовите инспекции ще бъде оборудването за практикуване на ски и сноуборд и по-специално каските, които се предлагат в търговката мрежа в големитеградове и зимните курорти.

Каските за скиори и сноубордисти са един от най-важните лични предпазни средства при практикуване на зимни спортове. Те гарантират безопасността на потребителя от евентуалнитравми на главата. Подобни проверки за тяхното качество се провеждат регулярно, като според статистиката несъответствията намаляват.

През2015 г. инспекторите са констатирали, че около 42% от проверените каски са не отговарят наизискванията. За девет от тях ДАМТН е издала заповеди за спирането им отразпространение и изтеглянето им от пазара.През 2016 г. са проверени134 вида каски, които са се предлагали на българския пазар. От тях около 28%или 37 вида са били с констатирани несъответствия. Само за 2 модела се еналожило спирането им и изтеглянето им от пазара.

Сред най-честитенарушения, които инспекторите са установили през изминалите две години са липса на превод на български език на задължителниинформационни текстове, които трябва да са нанесени трайно на всяка каска. Товаби затруднило потребителя при избора на правилната екипировка за себе си, коетоот своя страна ще доведе до риск за него при нейната употреба.

Друго установенонесъответствие е липса на инструкция на български език. Това е важно, защото внея производителят е описал всички указания за безопасна употреба на каската. Резултатите показват, че голямачаст от производителите са предприели коригиращи действия към продуктите и са гипривели в съответствие с действащото законодателство.

Масовите проверки ще продължат през цялата седмица, като входа на акцията ще бъдат проверявани търговски обекти, където се продават каски заскиори и сноубордисти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега