Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Два случая на морбили са регистрирани в Бургаско миналата седмица

Два случая на морбили са регистрирани в Бургаско миналата седмица

Става дума за руско дете и български възрастен.

Два случая на морбили са регистрирани в Бургаско за периода от 16 до 22 юли, показват данните на РЗИ. Единият от пациентите е дете между 5 и 9 години от Русия, а другият е възрастен човек, между 30 и 35 години, български гражданин, уточни д-р Величка Григорова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ–Бургас, в ефира на "Фокус".

"Във връзка с курортния сезон и големия брой туристи, които са в България, и случаите на морбили, както в страни от  Европейския съюз, така и извън него, опасността от поява и разпространение на заболяването е доста голяма", каза още експертът.

По думите й освен, че имало чужди граждани, които живеят тук през лятото, имало и такива които работят по Черноморието и за тях не се изисквал имунизационен статус при постъпване на работа. Затова опасността е голяма.


Морбили е остра вирусна инфекция. Причинителят (морбили вирус) се разпространява по въздушно-капков път с попаднали във въздуха съдържащи вируса пръски от дихателни пътища на болен от морбили или при директен контакт с носни или гърлени секрети на болния. Вирусът е силно контагиозен. Приема се, че при контакт с болен от морбили около 90% от неимунните хора се заразяват.

Болестта се характеризира с висока температура, кашлица, обрив, възпаление на лигавиците на носа и очите, а усложненията (пневмония, отит на средното ухо, диария, ларингити, бронхити, енцефалити, вкл. със смъртен изход) поставят в риск неимунните кърмачета, деца, имунокомпрометирани хора. Неимунните възрастни също са в риск от заболяване.

Морбили е ваксинопредотвратима инфекция. Ваксинациите срещу морбили са въведени в България в края на 60-те години на 20-ти век, а постоянството в изпълнението им е довело до елиминация на заболяването в страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега