Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Действаме по план Б за "Белене"

Действаме по план Б за "Белене"

След като руската компания „Атомстройекспорт” увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, енергийният министър заяви, че има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане.

След като руската компания „Атомстройекспорт” увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, енергийният министър заяви, че има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане.

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви пред bTV Делян Добрев. "Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим такова дело", заяви Добрев. По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро.

"Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи Добрев. Според енергийния министър българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от план Б. По думите на министъра България се е подготвила и с план В. "Той е резервен вариант на арбитражното дело, който отново не включва никакво плащане", поясни министърът. Този план обаче остава неразкрит за момента. "План В е тайна, но мисля, че няма да се стигне до него", заяви Добрев.

Енергийният министър отново заяви, че процедурата за строеж на "Белене" е "предателство срещу държавата" и опорочена още в началото през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване". "На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е развален, преди започването на проекта. За развалянето се плаща. Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия пише, че ще вземем 200 милиона. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министъра. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската АЕЦ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега