Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дело срещу неизвестен извършител за починало бебе в Бургас

Дело срещу неизвестен извършител за починало бебе в Бургас

Окръжна прокуратура-Бургас е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с починалото бебе в МБАЛ „Черноморска“. Това става след извършена проверка по жалба на майката Нина Мандраджиева.

Окръжна прокуратура-Бургас е образуваладосъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с починалото бебев МБАЛ „Черноморска“. Това става след извършена проверка по жалба на майкатаНина Мандраджиева.

Досъдебнотопроизводство е образувано за това, че на 4 февруари т.г., в МБАЛ „ЧЕРНОМОРСКА”-гр. Бургас, са причини другиму смърт поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност –престъпление по чл. 123,ал.1 НК.  По изрично разпореждане на наблюдаващияпрокурор при ОП-Бургас на този етап друга информация във връзка с образуванотодосъдебно производство няма да бъде разгласявана, съобщават от пресцентъра напрокуратурата. 

Припомняме ви, че бременността на Нина минава нормално. Терминът е на 30 януари тази година. Двамата с Динко (бащата) мислят много и накрая избират раждането да стане в МБАЛ “Черноморска” в Бургас. Мотивите им са, че болницата е нова, няма да има много хора и очакват лекарите да им обърнат повече внимание. Но с наближаването на термина идват и проблемите. 

”Датата дойде, но нямах контракции. Д-р Снежана Ризова ме прие в болницата на 4 февруари. Включиха ми системи. Контракциите ми не бяха на 10-15 минути или на половин час, да речем, а бяха непрекъснати, имах адски болки. В крайна сметка след дългите мъчителни часове започнах да раждам нормално. По едно време д-р Ризова започна да вика, че вътрешните води са зелени... Главичката на бебето дори се беше подала, но тя я бутна навътре и тогава ме сложиха да раждам със секцио. После не знам какво се е случило, защото съм била под упойка.” 

Това разказва Нина, която от този момент нататък действително не помни нищо до събуждането си късно вечерта на фаталния 4 февруари. “На мен ми се обадиха около 18,30 ч - включва се в разказа пред в. „Труд“ Динко.

”Д-р Ризова ми каза, че имам дъщеря. Честити ми. Отидох веднага, но до 20,30 часа не ме пуснаха да вляза. После ме заведоха в неонатологията и видях бебе с една тръба в устата. Това бебе ми показаха и казаха, че е нашето. След това ме подканиха да си ходя. Няколко часа по-късно ме уведомиха, че детето е починало.”

”Никой нищо не ни каза. Не ни обясниха какво е станало. Казаха, че са го реанимирали, прехвърляха си топката едни на други. След пет дни питахме колко ще струва престоят ни в болницата и ни отговориха, че нищо няма да плащаме. Поискахме аутопсия на детето и се съгласихме погребението да е служебно”, разказват Нина и Динко.

Загадката: Къде е трупчето?

”Дадоха ни резултата от аутопсията. В него пише буквално, че не са предприети навременни мерки за изваждане на детето. Аутопсията е правена от лекар от Сливен. Доколкото разбрахме, в тази болница няма отделение по патоанатомия. Но в заключението на документа, който получихме, пише: “В случая е било необходимо по-навременно предприемане на оперативно родоразрешение”, разказват младите родители.

И още нещо странно - има издаден смъртен акт, но детето няма гроб. Динко ходил в гробищния парк, ровили в документите, но липсват данни за бебето. Това породило нови въпроси. Дали детето не е продадено навън, дали е било това новородено, което са показали на бащата, докато майката е под упойка...  Родителите не спират да мислят за това. Ще сезират прокуратурата, за да излезе истината наяве.

Управителят на МБАЛ “Черноморска” д-р Пенко Пенков първоначално ги приема много любезно, но после започва да се крие от тях. Отказват им документите, свързани с целия им престой в здравното заведение под предлог, че такива се дават само на компетентни органи.  В писмения отказ накрая има и предупреждение, отправено от д-р Пенков, което гласи: “Не допускам спекулации и изказвания в публичното пространство по повод персонала и лечебното заведение.”

Лекарите: Детето е мъртвородено

”Детето се ражда с абгар нула (почти без жизнени функции - бел. ред.) в първата и третата минута. Въпреки това колегите са се опитали да направят каквото могат и са се борили докрай за живота му. Длъжни са да извършат действия за възстановяване на сърдечната дейност и дишането. Четири часа и 50 минути са го обдишвали и са го интубирали най-добрите неонатолози. После е било снето в патоанатомичната лаборатория.”  Това обясни пред “Труд” управителят на МБАЛ “Черноморска” д-р Пенко Пенков. Той и колегите му казаха, че майката е подписала, че е съгласна детето да бъде погребано служебно, което според тълкуванието на лекарите значело загробено. 

”Направена бе аутопсия, която, заедно с епикризата сме предоставили на родителите. Детето стоя близо два месеца в хладилна камера, след което го предадохме в погребалната агенция, с която имаме договор”, каза д-р Пенков. “Родителите знаят всичко, имат и документите”, добави той.

Зам.-управителят на здравното заведение д-р Христо Якимов уточни, че трупчето е било предадено на погребална агенция “Танатос”. Тя се намира в Сливен и управителката Пепа Данева заяви, че си спомня случая. “Имаше протокол от болницата, че детето е мъртвородено и извършихме загробване”, каза тя. Данева обясни, че в Сливен има алея, в която се полагат телцата на децата, които не са родени живи. “На оградата има номера, а документите се пазят в картотеката на гробщния парк”, каза шефката на “Танатос”.

Загробването е полагането в земята на мъртвородените. В много градове тези трупчета, които се водят биологичен отпадък, се изгарят, но болниците, в които няма условия за това, сключват договори с погребални агенции. Разликата между загробването и служебното погребение е, че при второто се извършват всички ритуали.  Лекарите от МБАЛ “Черноморска” повтарят, че бебето - Мария Динкова Хършева, е мъртвородено. Направихме 4-часова реанимация с последна надежда, че можем да я върнем към живот, но детето на практика бе без мозък, твърди д-р Якимов. 

Странни гафове 

Случаят обаче поражда въпроси. Защо, след като детето е мъртвородено, му е издаден акт за раждане и то е получило ЕГН и име? Защо е престояло близо два месеца в хладилна камера, а не е предадено на родителите, които все пак са поискали погребение?  Отговорът на лекарите е: “Всички разбираме мъката им. Отделен е въпросът за обидите, които сипят срещу нас и ни наричат “убийци”. Според юристи обаче, след като Мария има ЕГН и официално се е родила, тя е получила всички права на гражданин и не е била “биологичен отпадък”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега