Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Демографска прогноза: Стопяваме се с около 20% до 2040 година

Демографска прогноза: Стопяваме се с около 20% до 2040 година

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително.

Прогнозираното намаление на населението в периода до 2040 г. е значително – около 20-25%. Това показва изготвения от Института за изследване на населението и човека при БАН анализ за демографското развитие на България, който правителството предстаави на парламента.

Документът е изготвен на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка. Основниятизвод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции вдемографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия.

Независимо от предвижданото намалениена смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата нанаселението по пол ще остане стабилна. Делът на младите хора до 20 г. ще сезапази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя ипрогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всичкиобласти, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целияпериод.Вобщоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващонаселение, се посочва в проучването.

Според целевия вариант на проекцията наЕвростат се очаква това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния,Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Къмтях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят нанаселението се очаква да остане без промени до 2040 г.

Това води до извода, чев почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.Прогнознитерезултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакванотоподобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на странатавероятно е достигнало до етапа на т. нар. „инерция на обратния растеж“.

 Порадидействието й, дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището,необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква вблизко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи данамалява.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега