Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутати искат промени в НК за по-тежки наказания при пътни инциденти

Депутати искат промени в НК за по-тежки наказания при пътни инциденти

По-тежки санкции за водачи на превозни средства, употребили алкохол, предвиждат промените в Наказателния кодекс. Законопроектът е предложен от група народни представители от ГЕРБ начело с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков също е един от вносителите на промените, с които се цели ограничаване на тежките инциденти на пътя, отнемащи в определени случаи и човешки животи.

По-тежки санкции за водачи на превозни средства,употребили алкохол, предвиждат промените в Наказателния кодекс. Законопроектъте предложен от група народни представители от ГЕРБ начело с председателя наНародното събрание Цецка Цачева. Народният представител от ГЕРБ-Бургас ИванВълков също е един от вносителите на промените, с които се цели ограничаване натежките инциденти на пътя, отнемащи в определени случаи и човешки животи.

„Законопроектътмина на първо четене в парламентарната комисия по транспорт и предложенията внего са напълно аргументирани. Необходими са промени в НК по отношение напо-сериозни мерки за ограничаване на пътните инциденти. За съжаление, впоследните месец част от тях бяха с трагичен край. Според статистиката на МВРжертвите в пътно-транспортни произшествия се увеличават. От началото на 2014 г.до ноември месец включително у нас са загинали 601 мъже, жени и деца. За същияпериод през 2013 г. те са били 549. Това не е просто черна статистика, трябвада се предприемат конкретни действия“, коментира Вълков, който е изам.-председател на транспортната комисия.

Споредстатистически проучвания употребата на алкохол и наркотици са сред основнитепричини за катастрофи с голям брой жертви в Европа. За България даннитепоказват, че полицията санкционира 9000 пияни шофьори годишно. „Няколко са основните моменти, свързани с налаганетона по-тежки санкции. В момента при шофирането с концентрация на алкохол над 1,2промила, се наказва с до 1 година затвор. Промяната е то да бъде от 1 до 3години затвор и глоба от 200 до 1000 лв. В случай, че лице бъде хванатоповторно да шофира под влияние на алкохол , след като вече има влязла сила присъдаза същото деяние, наказанието да стане от 1 до 5 години затвор, а глобите да саот 500 до 1500 лева. За шофиране след употреба на наркотици, което сега сенаказва с до 2 години затвор, предложението е за наказание от 1 до 3 години затвори от 500 до 1500 лева глоба“, коментира част от предложените промени депутатътот ГЕРБ-Бургас.

Вносителите са предложили още нова алинея към чл. 343бот НК за завишено наказание за повторно шофиране след употреба на наркотици-наказание с от 1 до 5 години затвор и пак глоба от 500 до 1500 лева. „Сега НК предвижда при смърт на пътя от пиян шофьорзатвор от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 години.Предложението ни е наказанията да станат от 3 до 15 години и в особено тежкислучаи – от 5 до 20 години затвор. Обърнали сме внимание и на водачите, коитошофират, след като са им отнети документите са правоспособност. Сега теподлежат на наказание до 2 години затвор, а ние предлагаме санкцията да е до 3години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Заловените повторно в рамките нагодина да шофират без книжка да бъдат наказвани с от 1 до 3 години затвор и сглоба от 500 до 1200 лева“.

Според бургаският депутат мерките имат кактопревантивен характер, така и целят по-голяма адекватност на наказанието спряморезултата от деянието и обществената му опасност.  „Предприетите изменения в НК през периода 1995-2002г., с които са увеличени санкциите, не са изиграли своята превантивна роля и затова ние настояваме за нови промени, които да доведат преди всичкодо ограничаване инцидентите на пътя и намаляне броя на жертвите“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега