Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутати от ГЕРБ отхвърлиха "Бургас - Александруполис"

Депутати от ГЕРБ отхвърлиха "Бургас - Александруполис"

Ден по-рано местните лидери на БСП в Бургас обявиха, че депутатът от БСП Михаил Миков не се е обявил за реализация на проекта „Бургас – Александруполис”. Днес той и колегите му от БСП подкрепиха петролопровода в пленарната зала на НС.

Със 115 гласа народните представители отхвърлиха реализацията на петролопровода „Бургас – Александруполис”, като групата на БСП го подкрепи категорично с вота си. „Не защитавате българските интереси, а икономическите на други държави. Категорично ясно е, че негативите от проекта „Бургас – Александруполис” са само за България”. Така се обърна депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев от трибуната на НС към народните представители от БСП, които обявиха петролопровода за изключително полезен за страната и гласуваха за неговата реализация.

„На референдумите в Бургас, Поморие и Созопол хората обявиха своята позиция относно проекта. Те не го искат, около 97 процента от гласувалите са против реализацията му. Това е нормалната реакция, защото максималните приходи за България от транзитни такси е 30 млн. долара, а оборотът от туризъм на Южното Черноморие е милиарди левове. С влизането в този проект ние ще погубим летния туризъм – в Александруполис няма туристи, но в Бургас има. Друг е въпросът, че Гърция отдавна иска да привлече нашите туристи в тяхната страна”, каза още Бойчев.

Той обърна внимание и на факта, че вчера от БСП са искали да наложат мораториум върху строителството в целия парк „Странджа”, а днес искат да през цялата му територия да преминат тръбите на петролопровода.

Димитър Бойчев прочете част от становището на Икономическия институт на БАН, в което се казва: От сега още може да се каже, че по цялата дължина на българския участък не може да се изключи потенциалния риск от неволна или умишлено предизвикана авария.

При евентуален такъв развой ще са налице неясни за сега икономически, социални и екологични негативни последици. Нещо повече, дори и при нормална работа на петролопровода би следвало да се отчетат и така наречените “пропуснати ползи”, тъй като е очевидно, че реализацията на проекта изключва в голяма степен алтернативното ползване на ресурсите. Вероятно намалението на атрактивността на туризма в региона ще е съществена, но не и единствена негатива последица.

Депутатът от ГЕРБ обърна внимание и на констатациите от доклада на БАН за въздействие на проекта върху културно-историческото наследство, а именно, че трасето ще засегне 228 обекти, които са известни и включени в базата данни на Археологическия музей при БАН. Според състоянието на проучванията и експертни оценки на програмата “Археологическа  на България” последната разполага с данни за около 15% от действителния брой на археологическите обекти  в страната. Следователно, общият брой на археологически обекти, попадащи в 10-км. граница на трасето е приблизително 3500.

Депутатът от БСП Михаил Миков обяви решението на групата на ГЕРБ за безотговорен акт, вредно решение и видя липса на икономическа и екологична обосновка за отхвърлянето му. Колегата му от БСП Петър Димитров се обърна към хората от Бургас и видя в техните притеснения за опазване на чистотата на екологията в региона лицемерие. Петър Димитров обяви като нагъл факта, че бяха припомнени резултатите от референдумите в три морски общини.

Според представителите на БСП те не са били референдуми, а проучване на общественото мнение. „Говорите са руски петрол и гръцки танкери. Не чух нищо за България и това е нормално, защото този проект не е направен за България. Категорично смятам, че проекта за петролопровода е нецелесъобразен”, каза депутатът от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков на колегите си от БСП, които подкрепиха „Бургас – Александруполис”.

Ден по-рано местните лидери на БСП в Бургас обявиха, че депутатът от БСП Михаил Миков не се е обявил за реализация на проекта „Бургас – Александруполис”. Днес той и колегите му от БСП подкрепиха петролопровода в пленарната зала на НС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега