Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутатите отхвърлиха мажоритарния вот

Депутатите отхвърлиха мажоритарния вот

В рамките на гласуването на второ четене на новия Изборен кодекс, народните представители взеха решение мажоритарния вот на изборите да отпадне окончателно. Вместо това, за парламент и Велико народно събрание ще се гласува по пропорционална система, а избирателите ще могат да отбелязват предпочитанията си към определени кандидати в партийната листа.

В рамките на гласуването на второ четене на новия Изборенкодекс, народните представители взеха решение мажоритарния вот на изборите даотпадне окончателно. Вместо това, за парламент и Велико народно събрание ще сегласува по пропорционална система, а избирателите ще могат да отбелязватпредпочитанията си към определени кандидати в партийната листа.

Предложението за мажоритарен избор на 31 от депутатите впарламента дойде от ПГ на ГЕРБ. Срещу него обаче гласуваха и тритепарламентарни сили – БСП, ДПС и Атака.

Изборният праг за влизане в Народното събрание остава 4%.Мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ този праг да бъде намален с 1%,въпреки доводите на опозицията, че така ще се увеличи представителността в НС.

На опозиционните обвинения, че не се съобразяват сискането на народа за мажоритарен избор на народните представители, депутатътот Атака Павел Шопов отвърна, че в парламентарните избори няма място замажоритарен вот.

"Мажоритарния вот на някои хора в България явно имхаресва заради звука "Р" в думата. Има си място и за него!Мажоритарно се избират кметове, мажоритарно се избира и президент", коментира Шопов. След това добави, че в Европа има само две страни с мажоритарна система– Англия и Франция, в която „Р-то звучало някак си естествено“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега