Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Десет години затвор и 100 000 лева глоба за наркотрафикант

Десет години затвор и 100 000 лева глоба за наркотрафикант

Окръжен съд Бургас наложи наказание 10 години лишаване от свобода и глоба в размер от 100 хиляди лева на Искрен Стефанов. Той е признат за виновен в това, че на 26.09.2014 г., около 08:50 ч. на ГКПП „Малко Търново", с лек автомобил „Мерцедес”, модел „Е 290 ТД", негова собственост и лично управляван, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество с нето тегло 47 443,400 грама на обща стойност 1 186 085 лева.

Окръженсъд Бургас наложи наказание  10 години  лишаване от свобода и глоба в размер от 100хиляди лева на Искрен Стефанов. Той е признат за виновен в това, че на  26.09.2014 г., около 08:50 ч. на ГКПП „МалкоТърново", с лек автомобил „Мерцедес”, модел „Е 290 ТД", негова собствености лично управляван, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе презграницата на страната високорисково наркотично вещество с нето тегло 47 443,400грама на обща стойност 1 186 085 лева.

Предметът на контрабандата – наркотикът ев особено големи размери и случаят е особено тежък, като изпълнителното деяниене е довършено по независещи от волята на дееца причини. Стефанов е заловен припроверка на превозното средство на трасе за обработка на изходящи автомобили отРепублика България към Република Турция. Във фабрични кухини в багажника наавтомобила са намерени 30 броя пакети с хапчета, които при извършения на мястополеви наркотест са реагирали на метамфетамин.

В заключението на вещото лице поназначената в досъдебното производство химическа експертиза е посочено, чеизследваното вещество е „3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA, екстази)“. То е поставенопод контрол в Списък І - „Растения и вещества с висока степен на риск заобщественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени заприложение в хуманната и ветеринарна медицина” от Наредба за реда закласифициране на растенията и веществата като наркотични, във връзка с чл.З,ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.           

Окръженсъд Бургас допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие,след като подсъдимият се отказа от разпита на един свидетел и изслушванетона  вещите лица, които са изготвилихимическата и съдебно-техническите експертизи. Стефанов даде съгласие,събраните в досъдебното производство показания и експертните заключения дабъдат приобщени към делото и ползвани от съда при постановяване на присъдата.Той поиска да бъдат разпитани двамата митнически инспектори, които са извършилипроверката и открили наркотика.           

Всъдебното заседание подсъдимият отрече да е знаел за наркотика и разказа своятаверсия за случилото се. Според него посочената фактическа обстановка вобвинителния акт не е правилна. Стефанов обясни пред съда, че преди опита си дапремине границата между България и Турция е пътувал по работа за три дни доГермания. След това се прибрал в Румъния, където към настоящия момент живее ибил оставил колата си за два дена в автосервиз за ремонт. На третия ден той билвзел колата от сервиза и потеглил за Турция по повод предстоящия „байрам“ там.

На 25-и вечерта пренощувал в град Малко Търново. Стефанов заяви, че не знае повреме на тези пътувания къде и кой е поставил наркотика в автомобила му. Тойпосочи още, че двама румънски „цивилни полицаи“ са подали сигнал запрестъплението, те са го проследили от град Сибиу, Румъния до границата междуБългария и Турция, и са показали къде се намира наркотикът в автомобила.Единият от тях бил провел първия му разпит като го питал  дали познава някого от град Сибиу и му казалда не отговаря на въпросите на митническите служители. Въз основа на казаното, подсъдимиятотправи искане към съда да призове посочените лица, за да се изясни истината ида се докаже невинността му. Съдът не уважи искането с оглед на това, че не бяхапосочени конкретни лица.           

Твърдениятана подсъдимия за разпита му от чужд гражданин бяха опровергани с даденитепоказания на двамата разпитани инспектори, извършили проверката на митницата иоткрили таблетките. Те потвърдиха посочените факти в обвинителния акт. Държавнотообвинение пледира на Стефанов да му бъде наложено наказание лишаване от свободапод средно предвиденото в закона и съответната глоба, като съдът отчете чистотому съдебно минало и факта, че се грижи за две семейства и общо пет деца.           

Пресцентърътуточнява, че за извършено престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20години лишаване от свобода и глоба в размер от двеста до триста хиляди лева.Защитникътна подсъдимия пледира за наказание под минимума. Според него вината наподзащитния му не е доказана по несъмнен начин.           

Впоследната си дума Стефанов помоли съда да реши по съвест.Съдебниятсъстав след като се запозна с аргументите на страните и събраните доказателствапо делото и като взе предвид, че престъплението не е довършено, а е опит, присъдина Стефанов наказание 10 години лишаване от свобода, което да изтърпи припървоначален строг режим в затвор и глоба в размер на 100 хиляди лева. Съдътразпореди след влизане на присъдата в сила да се отнеме в полза на държаватаавтомобилът, а предметът на престъплението да бъде унищожен.Присъдатана Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срокпред Апелативен съд Бургас.                                                                                  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега