Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дигитализират образованието у нас със 105 млн. лева

Дигитализират образованието у нас със 105 млн. лева

Проектът е озаглавен "Образование за утрешния ден".

Дигитализират изцяло образованието у нас със 105 млн. лева. Проектът е озаглавен "Образование за утрешния ден" и включва създаване на облачна система с безплатен достъп до образователни ресурси, оборудване на класните стаи с дигитални системи и обучение на преподавателите.

"Учениците от цялата страна, както и тези от българските училища в чужбина, ще могат да използват безплатни образователни ресурси за всички класове в специализирана облачна среда. Очаква се в проекта да се включат 220 000 деца и ученици". Това обяви при представянето му заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя посочи, че проектът е най-мащабният в сферата на средното образование не само като средства, но и като възможност за модернизиране на системата.

"Платформата ще е част от облачна среда, така че ще бъдат внедрени най-модерните технологии за защита. В нея ще има библиотека с ресурси – снимки, видео кадри и други, освободени от авторски права. Всеки преподавател ще има възможност да ги полза за направата на уроците си и да ги качва в облачна среда. Ще се финансира разработването на 10 000 образователни ресурси по утвърдените учебни програми от I до XII клас, както и адаптирани ресурси за деца със специално образователни потребности. Те ще се валидират от учители, преподаватели във висши училища и учени и ще бъдат със свободен достъп от цялата страна и чужбина. Платформата ще интегрира съществуващи национални и международни образователни системи със свободен достъп“, заяви Сачева и допълни, че се очаква тя да бъде готова за пробно внедряване в образователната система до 16 месеца.

С около 23 млн. лева от средствата по проекта 60 детски градини и 1940 училища ще могат да закупят модерна техника като интерактивни дъски и маси, таблети, мултимедийни проектори и дисплеи за визуализация на интерактивно съдържание, специализирана съвременна техника и за ученици със специални образователни потребности.

Близо 27 000 директори, заместник-директори и учители ще преминат обучения за създаване на дигитално съдържание, за преподаване на знания и умения по дигитална и медийна грамотност, онлайн поведение и др. Те ще бъдат проведени от водещи обучителни организации и висши училища. От началото на втория срок 60 000 ученици ще започнат да посещават занимания по интереси по дигитални умения и кодиране, обясни заместник-министърът.

Министерството на образованието и науката стартира и проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“. С него се цели да се повиши обхватът и посещаемостта в детска градина на деца на 3 и 4г. За първи път по него се провеждат допълнителни обучение по български език за децата, които имат нужда от тях. В такива форми от началото на учебната година са включени 11 000 деца.

Проектът, който е на стойност 82,5 млн. лева, също предвижда провеждане на занимания по интереси, както и работа с родители на деца от социално слаби семейства за представяне на ползите от образованието и посещението на детска градина. Очаква се 1500 детски градини да вземат участие в дейностите. Те ще получат възможност да назначат 300 психолози, логопеди и ресурсни учители, както и 600 непедагогически специалисти - образователни медиатори, помощници на учители, социални работници в образованието и помощник-възпитатели.

Медиаторите и екипите за обхват ще работят със социално слаби семейства и ще ги мотивират да изпращат редовно децата си в детска градина. Ако те бъдат включени в предучилищното образование, със средства по проекта на детските градини ще бъдат възстановени разходите за посещението им.

„Тези пари ще се дават за подобряване на качеството на предучилищното образование. Това означава, че детските градини ще могат да наемат повече специалисти, да подобряват средата, да квалифицират персонала. Така всички деца в страната ще получат по-качествена грижа и обучение“, подчерта Сачева. След вчерашното решение да бъдат отпуснати и национални средства, в следващите дни ще бъде изработен механизъм за обхващане на децата в детските градини.

„Със средствата от проекта и националното финансиране вероятно ще бъдат обхванати 1/3 от българските деца. Посещението в детска градина е от огромно значение. Колкото по-рано са обхванати децата, толкова по-голям е шансът те да се интегрират, да овладеят български език, да нямат обучителни затруднения и в последствие да се реализират“, каза още Сачева.

По проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ има компонент за установяване чрез игрови модели на потенциални обучителни затруднения. За целта до края на ноември ще бъдат обучени 1500 учители от детските градини, но те ще могат да прилагат метода само с изричното съгласие на родителите. Те ще могат да анализират резултатите и да предлагат различни мерки – работа с ресурсен учител, психолог или друг специалист за преодоляването на трудностите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега