Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Димитров: Облекчаване на трафика и сигурност за туристите - основните ни цели

Димитров: Облекчаване на трафика и сигурност за туристите - основните ни цели

От 15 юни влязоха в сила новите правила за облекчаване на трафика, както и за сигурността на туристите в Слънчев бряг. Дали има ефект от тях, както и какво още е предвидено да се случи в курортния комплекс, разказа пред репортер на „PoligrafF” изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

От 15 юни влязоха в сила новите правила за облекчаване на трафика, както и за сигурността на туристите в Слънчев бряг. Дали има ефект от тях, както и какво още е предвидено да се случи в курортния комплекс, разказа пред репортер на „PoligrafF” изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.        

Г-н Димитров, попречи ли на курорта това, че достъпът до него остана напълно свободен? Добре ли работи приетата транспортна схема?

Достъпът до курорта винаги е бил свободен. Ние не можем да ограничаваме, а и не сме си поставяли за цел да ограничаваме гостите на комплекса. Правилата, които приемаме за транспортната схема, са в посока облекчаване на  трафика в курортния комплекс.

Считаме, че той може да бъде облекчен в насока  автомобили на работещ персонал, автомобили, които зареждат в комплекса и създават пречка за останалата организация в него. Това ни беше основната насока  и поради тази причина в част от правилата, които сме определили, сме наблегнали на часове за зареждане на туристическите обекти.

Съюзът на собствениците възнегодува относно часовите ограничения за зареждане на обекти? Ще успеете ли отново да потушите пожара?

Прочетох становището на Съюза на собствениците, мога да кажа, че не съм съгласен с него. Беше изразено мнение, че часовете са недостатъчни за зареждане със свежи плодове и зеленчуци, с хляб. Считам че изцяло, определяйки часовете за зареждане, сме се съобразили имено с една действаща организация в един туристически обект, както и с работното време на персонала.

Нормално е в организацията в един хотелски комплекс закуската да започне към 7.00 часа. В нашите правила ясно се казва, че имаме и нощно зареждане, което продължава от 1.00 часа вечерта до 7.00 часа сутринта. Аз лично считам, че сме създали нормална възможност до започването на закуската всички тези зареждания да бъдат осъществени.  Затова считам, че констатациите на „Съюза на собствениците” са неоснователни и мисля, че е въпрос на по-стегната организация в самите туристически обекти.

Като казвам още веднъж, че ние сме се съобразили с цикъла на работа в един туристически обект и с работното време, което е определено в туристическия обект. Подчертавам, че след 10.00 часа е съвсем нормално време за зареждане с всичко останало. От 10.00, до 17.00 ч. следобед, като сме дали право автомобили, които са влезли в последните минути на 17.00 часа, до 17 и 30 да могат да напуснат територията на курортния комплекс. Виждате, че това са напълно удачни часове, разбира се сигурно ще създадат определени трудности, но тъй като всички казваме, че го правим това в името на туристите, изразявам и нашето становище, че това е направено именно за тях и е съобразено с почиващите им навици.    

Kак стои въпросът с нерегламентираните таксита в курорта? Има ли такива и как се справяте с тях?  

Разбира се, че има такива, но ние се опитваме се да се борим с незаконната им дейност. На територията на Слънчев бряг има обособени местостоянки за около 250 таксита. Ние сме приели тези 250 таксита да оперират в курортния комплекс. Като съответно тези таксита отговарят на определени критерии, като основния критерии, който ние сме поставили е именно тарифата, общоприета на община Несебър – 3.50 лв.

Имаме контролни пунктове, които едно от основните им задължения е недопускане на нерегламентирани таксита в курортния комплекс и също така фирмата, с която имаме подписан предварителен договор като сме изнесли цялата дейност да се контролира от тях. Има и мобилни групи, които осъществяваха този контрол. Следят спазването на тези правила.  

Има ли какво да се желае от пътната инфраструктура в курорта?  

Да! Ако мислите, че аз мога да кажа, че няма, дълбоко се лъжете. Истината е, че алеите, улиците в курортния комплекс, не отговарят на изискванията за това, което съществува всъщност. Хотелската база е доста голяма, доста напрегнати са алеите, всичко това се отразява на туристите. Но още един път искам да подчертая, че нашите усилия са насочени именно в облекчаване на трафика по улиците. Тъй като считаме, че за всички извършващи търговска дейност и опериращи на територията на курортния комплекс, тези улици са недостатъчни като капацитет за поемане на целия този трафик.

През тази година са командировани сериозен брой полицаи. На ниво ли е сигурността в курорта?  

Другата цел, която сме си поставили, след тази с облекчаване на трафика, е именно сигурността на туристите.  Считам, че анализът на МВР и по-точно полицейското управление в Слънчев бряг, който направиха миналата година, отчете добри резултати с действащи контролни пунктове.

На този етап полицаите, които ще бъдат командировани на територията на курортния комплекс са над 200. Това е максималната бройка, която имаме договорена с МВР. Това е въпрос на разходи, тъй като се поемат както от Акционерното дружество, така и от Съюза на собствениците. Считам, че правим всичко възможно да повишим сигурността на туристите. Нормално е всеки да иска повече полицаи в комплекса, но на този етап това са възможностите, както нашите така и на МВР.

Ще бъде ли сключен договор с КАПШ и какво ще донесе той за курорта?  

Ние имаме предварително подписан договор до края на годината с интелигентни трафик системи, които са официален представител на фирма КАПШ, в момента те оперират част от инфраструктурата в курортния комплекс.

Те са хората, които поемат тези разходи, за които говорихме. Истината е, че те са професионалисти в тази област. Условието, което имаме в строителния договор с тях е тази година да набавят необходимата информация, да набавят статистическите данни, да обособят конфликтните точки в курортния комплекс, на базата на които да изработят една концепция, една стратегия, в основна посока чрез модерни технологии – видео наблюдение, контролиране и регулиране на трафика в курортния комплекс.

Считам, че като страна, която се стреми към вдигане на имиджа на курортния комплекс, постигане на сигурността на туристите, избягвайки човешкия фактор, това разбира се, ще допринесе за подобряване както на околната среда, сигурността, шумът в курортния комплекс, така и съответно до вдигане имиджа му.

Съществен момент е, че за разработването на тази концепция до края на година ще трябва да се представи проект както пред  Съвета на директорите, така и пред принципала на Слънчев бряг АД, а именно Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. И разбира се едно широко представяне и пред бизнеса на територията на Слънчев бряг. В зависимост от тази концепция и това представяне, вече ще се преценят по-нататъшните ни съвместни действия.

Започнахте и нощни почиствания. По-приветлив ли е Слънчев бряг?  

Аз мисля, че това беше една много важна стъпка. Има ефект от нощните почиствания и то положителен. Всички знаят, че часовете след 8.00 часа крайбрежна алея и централна алея на курортния комплекс са страшно натоварени от страна на туристи. Боклукът беше концентриран главно в тези алеи и се получаваше един вакуум, тъй като община Несебър не можеше да осигури почистване в часовете след 21.30 часа и за един много дълъг период до сутринта, гледката по тези алеи не беше приятна.

И всъщност идеята, която е консултирана и е съгласувана  с Отдел Екология на община Несебър, беше именно, ако можем ние да осигурим в тези часове едно почистване, за да може сутринта, когато туристите съответно излизат за мероприятия, за ползване на плажа, да не минават през тези нелицеприятни гледки. Днес ефектът е видим.

Ще попречи ли на курорта ограничаването на Бар Кроуловете?  

Правилата, които въведохме за бар кроуловете е много положителен. Той се възприема както от полицията, така и от организаторите на този тип събития. Ние нямаме ограничение на фирмите, които правят бар кроуловете. Нашето изискване е те да спазват правилата, които ние сме приели и сме въвели на територията на курортния комплекс.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега