Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Димитров: Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им остава приоритет

Димитров: Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им остава приоритет

""Оттук нататък с общи усилия трябва да се стремим към преодоляване на нелоялната конкуренция и незаконни практики при вноса на отпадъци".

"Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им остава приоритет". Това заяви  министърът на околната среда и водите Емил Димитров при откриване на кръгла маса на тема „Добри практики и предизвикателства в рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и други материали“.

"Оттук нататък с общи усилия трябва да се стремим към преодоляване на нелоялната конкуренция и незаконни практики при вноса на отпадъци, на които бяхме свидетели през последните месеци на 2019 г. Обществото трябва да бъде запознато, че отпадъците са не просто суровина за преработване, а са в основата на един цял сектор от икономиката, който създава голяма добавена стойност", подчерта министър Димитров. Той изрази задоволство от диалога с представителите на рециклиращия бизнес, с които заедно са набелязали мерки за подобряване на контрола при вноса и оползотворяването на отпадъците.

Министър Димитров отчете, че България успешно изпълнява заложените в европейското законодателство цели с приемането на Директивата относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. „Резултатите на страната при отпадъците от опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, излезли от употреба моторни превозни средства и негодните за употреба батерии и акумулатори традиционно се движи около и над средното ниво за държавите-членки“, посочи той.

Тенденцията е устойчива. „Страната ни през 2018 г. за поредна година бележи ръст в рециклирането. Постигнат е резултат от 36%, който се равнява на над 1 млн. тона. Важно е да отбележим, че за последните пет години темпът на нарастване на рециклирането на битовите отпадъци в България изпреварва средния за ЕС“, допълни Емил Димитров. По думите му специално по директивата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване, целта по събиране за 2017 г. е 44 % от пуснатото на пазара количество през предходните три години. При изчислена цел от 32 924 тона, в България са събрани 54 684 за 2017 г.

По рециклиране и оползотворяване е постигнато средно 90%, съответно 93% изпълнение по отделните категории електрическо и електронно оборудване като се има предвид, че отделните цели по директива по категории не надвишават 80%. При излезлите от употреба МПС за 2017 г. е постигнато ниво на повторна употреба и рециклиране над 96% при цел от 85%. България продължава да заема едно от челните три места в Европейския съюз по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии.

„Необходимо е оттук нататък да полагаме още повече усилия за увеличаване на дела на рециклиране на отпадъците за сметка на тяхното депониране. Преди всичко обаче трябва да работим по-интензивно и към промяна на потребителското поведение и нагласите на гражданите. Отпадъците в контекста на кръговата икономика заемат основно място в затварянето на цикъла, а истинският рециклиращ бизнес, който работи, спазвайки правилата и стандартите, създава трудова заетост и сериозна добавена стойност за българската икономика“, изтъкна министър Димитров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега