Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Голяма Богородица! Честито на имениците!

Днес е Голяма Богородица! Честито на имениците!

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Мара, Мариан, Мариана, Мария, Мариела, Мариян, Марияна, Мариета, Маша, Мика, Мира, Преслав, Преслава.

Днес Българската православна църква чества Успението Богородично - един от 12-те големи християнски празници. Той се чества всяка година на 15 август и от православни, и от католици. В цялата страна, където има манастири и църкви, наречени на Божията майка, хората правят курбани и раздават осветено грозде, диня и погача.

Празникът е свързан със смъртта на майката на Иисус, която издъхва на 64 години. Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт - т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги.

Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото  ѝ се установило, че в пещерата в Гетсиманската градина, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.  

Света Богородица е покровителка на майчинството, жената и семейството. На обредната трапеза според народния обичай се подреждат жито, царевица, варена тиква, прясна пита, пилешка каша, грозде и диня.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Мара, Мариан, Мариана, Мария, Мариела, Мариян, Марияна, Мариета, Маша, Мика, Мира, Преслав, Преслава. Честито на имениците, с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега