Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Международният ден на жените в науката

Днес е Международният ден на жените в науката

България е една от страните където жените учени са повече от мъжете.

На днешния 11 февруари светът отбелязва Международния ден на жените и момичетата в науката. Той е част от календара на ЮНЕСКО от 2015-а година.

Неговата цел е да популяризира участието на жените в науката и инженерните сфери, както и да подчертае значението на дамите в прогресивните области на обществото ни. Дългосрочната идея е да се противодейства на предразсъдъците, които продължават да тегнат над науката и инженерството като типично "мъжки области на развитие".

Според данните на Евростат, публикувани във връзка с днешния ден, в Европа има почти 15 млн. учени и инженери, като 59% от тях са мъже. Останалите 41% са жени. Преобладаващата част от мъжете в професията се реализират в областта на производството. Дамите пък са по-силно представени в сферата на услугите.

Любопитното е, че страната ни се оказва на второ място по дял на жените учени. У нас и в Латвия процентът на дамите в тези професии е 52 на сто, като по-голям е единствено в Литва, където те са 57 на сто.

Научната сфера обаче остава предимно мъжко поле за изява във Финландия, Унгария, Люксембург и Германия, където делът на жените в науката е под 30 на сто.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега