Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Международният ден на човешкия полет в космоса

Днес е Международният ден на човешкия полет в космоса

На 12 април през 1961 г. е бил извършен първият космически полет на Юрий Гагарин с кораба “Восток”.

На днешната дата светът отбелязва Международния ден на човешкия полет в космоса. На 12 април през 1961 г. е бил извършен първият космически полет на Юрий Гагарин с кораба “Восток”. Близо 20 години по-късно към Космоса се отправят и двама българи – Георги Иванов и Александър Александров.

България е единствената държава от членовете на международната програма “Интеркосмос”, която успява да изпрати 2 космонавти в Космоса. В подготовката активно участва и българският Институт за космически изследвания към БАН. Тази година се навършват 29 години от полета на втория български космонавт Александър Александров. От зората на тази наука у нас, до днес, Институтът за космически изследвания и технологии към БАН е провел над 400 успешни експеримента.

По случай празника, Музеят на авиацията в Крумово отново обяви ден на отворените врати. За посетителите ще бъде осигурен свободен достъп до кабината на самолет Миг-21 бис. В салона на Ан-24 ще бъде представен филма "Длъжен да оцелее", разказващ за полета на първия български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников на борда на космическия кораб „ Съюз -33“.

От 09.00 до 16.00 часа посетителите на Музея на авиацията ще могат да наблюдават статичен показ на модели на космически кораби, организиран съвместно с клуб „Кондор“ – Пещера, носител на множество световни и републикански награди по ракетомоделизъм. В 10.00 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на загиналите пилоти в Музея на авиацията. Експозициите на музея ще работят с нормалното си работно време от 9.00 до 17.00 часа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега