Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН

За първи път Световният ден за борба със СПИН се отбелязва през 1988 г. след решение на Световната здравна организация и Общото събрание на ООН.

За първи път Световният ден за борба със СПИН се отбелязва през 1988 г. след решение на Световната здравна организация и Общото събрание на ООН. Целта е да се съдейства за по-добрата информираност на обществото относно разпространението на болестта и за по-ефективната й профилактиката и лечение.

Символът му е червената панделка, с която показваме съпричастност към болните и носителите на ХИВ. Носителите на вируса на СПИН по целия свят са около 34 милиона души. През последните 25 години повече от 25 милиона са починали вследствие на вируса, превръщайки го в една от най-унищожителните пандемии, познати в историята на човечеството.

88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на  Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 г. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.

Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво.

34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години. Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ - позитивна майка.

И тази година Бургас ще отбележи Световния ден за борба със СПИН - 1-ви декември с мащабна кампания. Доброволци ще раздават здравно-информационни материали с цел популяризиране употребата на предпазни средства и мотивиране на гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

Между 10:30 и 12:30 всеки ще има възможността да се подложи на анонимно изследване с бързи тестове за ХИВ в мобилна лаборатория, разположена в района на Часовника. Екипът в мобилния кабинет е от представители на РЗИ-Бургас и Сдружение „Доза обич“.

След това, до 13:30 часа ученици ще раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички в училищата. В 17:00 часа ще бъде запалена и огнена панделка пред сградата на Община Бургас. В церемонията ще участват екипи доброволци, техни връстници, граждани и гости на Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега