Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Трифоновден

Днес е Трифоновден

Светецът се смята за покровител на лозарите и винарите. На този ден се извършва ритуалното зарязване на лозята.

В първия ден на февруари, православната църква почита Свети Великомъченик Трифон. Денят е известен още като Трифоновден и Трифон Зарезан. По стар стил празникът се отбелязва на 14-и февруари. Имен ден днес имат  всички, които носят името Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Секул, Тричко, Тричка. Светецът се смята за покровител на лозарите и винарите.

Св. Трифон е роден около 225 г. в Малоазийската провинция Фригия. Народният празник се нарича още Трихун, Трифко, Трифон пияница или Трифон чипия, поради общоизвестната легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите.

На този ден се извършва ритуалното зарязване на лозята. Още в ранно утро стопанката омесвала тесто и изпичала хляб, който често украсявал с фигури, изобразяващи натежали от плод гроздове. Приготвяла се кокошка, пълнена с ориз или булгур. Питката и гозбата се поставяли в пъстра торба и лозаря ги взимал със себе си, заедно с бъклица вино.

Когато стопанинът пристигнел при лозата си, трябвало да се обърне към първия слънчев лъч и да се прекръсти три пъти. След това се отрязвали първите три пръчки от лозницата и мястото се поливало с червено вино, светена вода и се поръсвали с пепел от огнището на Бъдни вечер. Едва след това започва зарязването на лозите.

След като приключели с работата си, мъжете си устройвали шумни веселби и гуляи. Преди да седнат на общата трапеза насред лозята, те си избирали “цар”, когото наричали с името Трифон. Най-възрастният от лозарите поставял в средата на трапезата босилкова китка, увита с червен вълнен конец и три лозови пръчки.

После подканял присъстващите: “Който е честит, нека поеме китката и да стане цар на лозята!” Онзи, който желаел да поеме ролята на Трифон, вземал китката и останалите го поздравявали с “Честито ти Трифонство” или с “Честито царство”.

Царят носел корона от лозови пръчки - първите отрязани по време на ритуала. След това мъжете обикаляли лозята, дърпайки своя цар в каруца. Той пък благославял за добра реколта. Вечерта царят и домашните му устройвали празнична вечеря за останалите мъже. Вярвало се, че ако царят и лозарите не и пийнат добре, реколтата и виното нямало щели да бъдат оскъдни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега