Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес откриват изложба, посветена на българския архитектурен модернизъм

Днес откриват изложба, посветена на българския архитектурен модернизъм

Експозицията е продукт на няколкогодишни изследвания на 30 от най-представителните сгради от 20-те-30-те и 40-те години на ХХ век.

Днес в КЦ "Морско казино" ще бъде открита изложба, посветена на българския архитектурен модернизъм. Тя представя 30 от най-представителните сгради от 20-те-30-те и 40-те години на ХХ век. Сред тях има апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура, обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от периода.

Експозицията е продукт на няколкогодишни изследвания на знаковите сгради. За този труд авторите му са използвали литература, архиви, преда, теренни проучвания, срещи с наследниците на първите собственици на зданията. Целта на изложбата е да запознае широката публика с богатото и разнообразно архитектурно наследство, което България все още пази. Желанието на авторите е да покажат, че голяма част от нашите градове са застроени от талантливи български архитекти в периода между двете световни войни. И те са творили на изключително високо ниво.

Основни автори са Васил Макаринов (историк на изкуството, музеен работник в "Национален политехнически музей") и Теодор Караколев (журналист, изследовател, история на изкуството, студент в "Нов български университет"). По визуалната идентичност и материалите са работили също художничката Дея Вълчева и архитектът Любомир Пейчев, а с научна редакция са се включили изтъкнатите историци на архитектурата и изкуството д-р арх. Любинка Стоилова и доц. д-р Ружа Маринска, консултации по превода на английски прави известната преводачка и любител на архитектурата Мариана Мелнишка.

След откриването на изложбата в Бургас, авторите ще разкажат за проучванията си и целите на работата на Facebook групата "Български архитектурен модернизъм". В 18.10 ще бъде проведена и архитектурна обиколка сред някои от интересните бургаски сгради, построени в този период и стилистиката на модеринизма.

Изложбата "Българският архитектурен модернизъм от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век" ще бъде открита от 17.30 часа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега