Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес откриват обновената Природонаучна експозиция - любимият музей на децата

Днес откриват обновената Природонаучна експозиция - любимият музей на децата

През последните 24 месеца тя бе напълно обновена по проект на обща стойност 240 439 лева.

Точно две години изминаха от деня, в който любимият музей на бургаските деца бе затворен за основен ремонт. Сградата, в която се помещава Природонаучната експозиция към РИМ Бургас, е паметник на културата. През последните 24 месеца тя бе напълно обновена по проект на обща стойност 240 439 лева.

Ремонтните дейности включиха цялостна подмяна на покрива, възстановяване и пребоядисване на фасадата с всички декоративни елементи, изграждане на дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подмяна на цялостната ел. инсталация, както и старото осветление с енергоспестяващо.

Изградена бе нова пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. За комфорта на посетителите и на уредниците бе поставена топлоизолация на външните стени, а остарялата дограма е подменена с нова висококачествена.

През 2017 г. беше извършено пълно обновяване на музейните витрини със съвременна концепция за по-добро съхранение на експонатите и тяхното представяне. Експозицията получи нови изображения и двуезични текстове. Запазен е акцентът върху минералното богатство и биоразнообразие на Южното Черноморие, но експонатите се допълват и от 4 модерни екрана с много снимки и допълнителна информация.

Една от изненадите ще бъде нова витрина, която още от вратата привлича погледа на посетителите, особено на по-малките. В нея са показани четирите вида бозайници, срещащи се в Черно море – афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена. В приземния етаж, посветен на минералите, е направена диорама, показваща как кристалите се образуват и нарастват под земята. Тя е изградени с калцитните друзи, които са намирани в затворените вече Бургаски медни мини. Затова тези уникални природни образци могат да се видят само в музеите.

Официалното откриване на обновения Природонаучен музей (ул. „К. Фотинов“ 30) ще се състои днес, от 13:00 часа. Всички нетърпеливи посетители ще могат да разгледат музейната експозиция от 13:00 до 17:00 часа с вход свободен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега