Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес стартира приемът на документи за студентските евростипендии

Днес стартира приемът на документи за студентските евростипендии

Днес стартира приемът на документи за студентски евростипендии за летния семестър, финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Кандидатстването ще продължи до 30-и май. Класирането пък ще стане ясно на 21-ви юни. Самите стипендии ще бъдат преведени по сметките на студентите до 15-и юли, информират от МОН.

Днес стартира приемът на документи за студентски евростипендии за летния семестър, финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Кандидатстването ще продължи до 30-и май. Класирането пък ще стане ясно на 21-ви юни. Самите стипендии ще бъдат преведени по сметките на студентите до 15-и юли, информират от МОН.

Кандидатстването става онлайн, в специалната платформа на "Студентски стипендии". Студентът трябва да си направи регистрация за текущата кампания, да попълни и изпрати формулярите в системата. След това те трябва да се разпечатат и предадат в съответното висше училище, където данните се проверяват и потвърждават от длъжностно лице.

Проектът "Студентски стипендии" е на стойност 26 млн. лв. и покрива три семестъра – летния на 2015/2016 г. и цялата 2016/2017 г. Стипендиите с европейско финансиране ще бъдат два вида – за успех и за специални постижения. Чрез предоставяне на стипендии за успех ще се стимулира обучението в 32 приоритетни професионални направления, в които има дефицит на кадри за икономиката. Целта е тези специалности да станат по-привлекателни, а следването в тях – по-достъпно и качествено.

Месечните стипендии за успех ще са по 120 лв., средствата за тях са за 151 500 стипендии на обща стойност малко над 18 млн. лв. Тъй като някои студенти ще взимат стипендия за целия семестър, а на други им остават няколко месеца до завършването, не е възможно да се изчисли точният брой на студентите, които ще получат стипендии, обясни просветният министър Меглена Кунева вчера.

Вторият вид стипендии за постижения е за всички професионални направления. Те са за студенти, показали специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта. За тези стипендии са предвидени малко над 6 млн. лв. или 30 300 еднократни стипендии по 200 лева.

Всеки студент има право да кандидатства в рамките на един семестър най-много за 3 стипендии за специални постижения или за сумата от 600 лв. Стипендиите по проекта ще се отпускат независимо дали студентите от всички специалности получават стипендии и награди за успех, финансирани от бюджета, за които държавата отделя близо 18 млн. лв. годишно.

Досега студентските стипендии с европейско финансиране се отпускаха през ОП „Развитие на човешките ресурси“, сега за първи път са по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и затова са съобразени с конкретни резултати и политики в образованието. Целта на проекта е с европейско финансиране да се насърчат младите хора да развиват творческия си потенциал и иновативност чрез създаване на атмосфера на академична конкуренция, както и да се създадат условия за намаляване на диспропорциите между актуалните потребности на трудовия пазар и профила на обучение във висшите училища в момента, обясни още Кунева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега