Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес църквата почита Св. Григорий Богослов

Днес църквата почита Св. Григорий Богослов

Днес имен ден празнуват всички, носещи името Григор, Григорий, Гриша, Гаро.

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на Св. Григорий Богослов. В календарите датата е отбелязана като имен ден на всички носещи името Григор, Григорий, Гриша, Гаро.

Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го открием в литературата и като Назианзки, бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. На времето са имали обичай, посочвайки областта или града, в който се е родила или живяла дадена личност по тях да я определят и идентифицират.

За нашите именници, освен, че Св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, което се подразбира щом е бил обявен за светец, мисля, че ще е любопитно да научат, че той е бил и един човек с много задълбочени интереси в областта на науката.

Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове. За да канонизират някого, той е трябвало да отговаря на определени условия, част, от които са включвали праведен живот и милосърдие към бедните. А Св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.

Към днешна дата е интересно и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина според него, за бедствията... и авариите – ако може да си позволим да осъвременим. Църквата облажава Св. Григорий като “Троически Богослов”, като “таинник на Св. Троица”.

Църквата пази и следва неговото богословско учение, което разкрива със словата на философстващия разум възвишените истини на апостолската проповед. По отношение на християнската мисия всред славяните и на славянската писменост той трябва да бъде отбелязан като най-големият от древните отци любимец на св. Константин–Кирил Философ, който изучавал дори наизуст неговите произведения и написал похвала в негова чест.

За хората, които се интересуват от значението и превода на имената, Григор – означава бодърстващ. Честит имен ден на всички празнуващи с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега