Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата ще могат да подадат декларация до 1 февруари 2016 г. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

До 1 февруари тази годинасамоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнятот НАП. Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата щемогат да подадат декларация до 1 февруари 2016 г.Самоосигуряващите се лица задължителносе осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват ивъв фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.  могатда се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука ипрофесионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасятосигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване,за старост и за смърт. В този случайобаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения вопределени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).Видът на осигуряването насамоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако еподадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.В 7-дневен срок от започване иливъзобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида наосигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентнататериториална дирекция на НАП.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност презкалендарната годинане може да се променявече избрания и декларирания вид осигуряване.Декларациите сеподават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега